Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев от длъжността
изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните е освободен Христо Вълчанов. Това става ясно от прессъобщение на Министерския съвет.

Части от „Капитан Андреево“ стават обекти от националната сигурност

„Поста заема досегашният заместник-изпълнителен
директор на Агенцията Иван Шиков. Промяната е по предложение на министъра на земеделието Явор Гечев“, се казва още в съобщението.

Христо Вълчанов е изпълнявал длъжността заместник изпълнителен директор на БАБХ. В периода от юли 2021 г. до януари 2022 г. той е бил изпълнителен директор на агенцията.

Христо Вълчанов е назначен за заместник-директор на БАБХ

Вълчанов застана начело на Българската агенция по безопасност на храните на 5 октомври, когато от длъжност бе освободен бившият изпълнителен директор Христо Даскалов.

Тогава зам.-министърът на земеделието Крум Неделков заяви, че Даскалов е нарушил изборното законодателство, като се е завърнал на работа преди Централната избирателна комисия да обяви поименно избраните депутати.

Освободиха Христо Даскалов от БАБХ

След завръщането си, той е уволнил няколко служители на Агенцията по храните и е назначил на тяхно място други. От Министерството на земеделието бяха категорични, че не толерират подобни действия.

„Връщането на старите корупционни схеми започна още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да направят редовно правителство“, написа Христо Даскалов във Фейсбук преди два месеца.

От ПП внесоха сигнал в ДАНС за бездействия на “Капитан Андреево”

Припомняме, че тази сутрин от "Продължаваме промяната" внесоха сигнал в ДАНС срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)". От партията посочиха, че е възможно престъпно деяние срещу националната сигурност на България и допълват, че сигналът е свързан с „установени бездействия, които възпрепятстват агенцията от защита на интересите й във връзка с граничния контрол на пункта „Капитан Андреево".

По думите на представителите на ПП в момента на граничен пункт “Капитан Андреево” няма работещо видеонаблюдение, а при това положение няма как да искаме да сме част от Шенген. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм