От “Продължаваме промяната” внесоха сигнал в ДАНС за бездействие по граничния контрол на пункт “Капитан Андреево”. Няма данни за злоупотреба, има данни за престъпна небрежност от страна на Българската агенция за безопасност на храните, коментира народният представител Иван Христанов. 

По думите на представителите на ПП в момента на граничен пункт “Капитан Андреево” няма работещо видеонаблюдение, а при това положение няма как да искаме да сме част от Шенген. 

„Продължаваме промяната“ внася декларация за спешни действия на НС по темата Шенген

Христанов изброи някои от мотивите в сигнала до ДАНС. Той съобщи, че сигналът е 4 страници, а с приложенията е около 25-30 страници. 

“Той материализира нашите притеснения, че сегашното ръководство на БАБХ извършва действия или бездействия, които застрашават националната сигурност и компрометират държавния интерес. Забелязваме, че системно ръководството на БАБХ не изпраща представителство от правна дирекция да защитава държавата на съдебни заседания”, отбеляза Христанов, който е категоричен, че с този сигнал изострят вниманието на обществото, че трябва да има приемственост.

Петков: Огромната причина да не сме в Шенген е рискът, че Борисов може да управлява

В позиция, изпратена от партията на 4 декември, пише:

“По време на кабинета „Петков“ бе направена и важна крачка към възстановяване на държавния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, който доскоро беше монополизиран от частно дружество, макар да е обект от значение за националната сигурност, посочват от ПП.

Стартирахме серия от действия по засилване и подобряване контрола на границата като с решение на МС разпределихме контрола към МВР, вместо към досегашните областни управители. Започнахме процедури по ремонт на граничното съоръжение, което години наред беше изоставено.

Обобщени реакции на българския политически елит по темата Шенген

Ще продължим усилията си в тази посока, дори в опозиция. Още преди седмици от “Продължаваме промяната” призовахме за разглеждане на истински важните проблеми и законопроекти за българското общество, вместо да се губи пленарно време в “изтърбушване” на Изборния кодекс с цел манипулация на следващите избори”.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм