Срещу парична гаранция от 6000 лв. остава на свобода собственикът на кучето, което миналата седмица нападна дете в хасковското село Въгларово. Това реши днес Хасковският окръжен съд, като потвърди определението на районния и отхвърли протеста на прокуратурата.

Арест за собственика на кучето, нападнало дете във Въгларово иска прокуратурата

Повдигнатото срещу 51-годишния Атанас Караиванов обвинение е, че не положил достатъчно грижи за куче порода азиатски вълкодав, което отглеждал, в резултат на което е причинена тежка травма на 10-годишно момче, а друго дете е било в опасност също да пострада. Нахапаното от кучето е в пловдивска болница, като е било с временна опасност за живота, според посоченото от прокуратурата.

Куче нахапа жестоко дете във Въгларово


Мотивът й за исканата спрямо Караиванов най-тежка мярка за задържане под стража е висока обществена опасност на престъплението, опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. 


Според Окръжния съд в Хасково обаче, няма реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Той е с чисто съдебно минало, от години с постоянен адрес в селото, където се занимава с животновъдство и отглеждане на кучета. Така той остава на свобода срещу паричната гаранция, като определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Без арест за собственика на кучето, нападнало дете във Въгларово


Пред съда Атанас Караиванов отново заяви, че съжалява за случилото се и е готов да помага с каквото може, като иска само детето да е добре. Защитата му заяви, че наложената мярка е адекватна за случая. 


Ако обвинението бъде доказано, предвиденото от закона наказание е до 3 години лишаване от свобода или пробация и глоба до 5 000 лева.