Останките на десетки деца бяха открити в Перу и много други вероятно чакат да бъдат открити, казват археолозите, съобщи "Live Science"

Скелетите показват доказателства, че сърцата на децата са били извадени, каза Габриел Прието, асистент по антропология в Университета на Флорида, който ръководи разкопките в Пампа Ла Крус, мястото близо до Уанчако, където са намерени останките.

Снимка: Facebook

Всичките 76 скелета са имали „чист напречен разрез през гръдната кост“, каза Прието, което предполага, че гръдният кош е бил отворен, а след това е било извадено и сърцето.

„Те бяха погребани с крака, сочещи на изток, на върха на изкуствена могила. Не е ясно защо жертвоприношенията са били разположени в тази позиция и на това място. Мислехме, че районът, и по-специално могилата, е свободен от детски жертвоприношения на Чиму, но открихме обратното“, каза Прието.

Харков: Открити са 534 тела на цивилни граждани

От няколко години в Пампа Ла Круз се провеждат разкопки. Досега на мястото са открити останки на 323 деца, а други 137 деца и трима възрастни жертви на жертвоприношения са открити на близко място, наречено Las Llamas. При тези разкопки, сърцата на децата също са били извадени. 

"Въз основа на археологическите находки, намерени досега, вероятно има още много детски жертвоприношения, които чакат да бъдат открити близо до Уанчако. Предполагам, че ще открием повече от 1000 жертви“, каза Прието. 

Снимка: Facebook

Трябва да се направи радиовъглеродно датиране на 76-те новооткрити скелета, но по-рано намерени жертви в Пампа Ла Круз, датират между 1100 и 1200 г. сл. Хр., каза Прието. По това време хората от Чиму, известни с фината си металообработка и град Чан Чан, процъфтяват в района. 

Защо Чиму са се занимавали с детски жертвоприношения в този район в такъв голям мащаб, не е ясно, каза Прието, но Чиму също така е изградил изкуствена напоителна система и нови селскостопански полета наблизо, а някои от жертвоприношенията може да са направени, за да „осветят „тази земеделска система. 

Златни монети, скрити през VII век, откриха в Израел

Хората, които са живели там през първото хилядолетие след Христа, също са практикували човешки жертвоприношения в района, каза Ричард Сътър, професор по антропология в университета Purdue Fort Wayne. Това означава, че Чиму може да е извършвал тази дългогодишна практика в района.

Защо са били пожертвани деца?

Учени, които не са участвали в разкопките, казаха, че тези находки са важни. Докато други случаи на жертвоприношения на деца са известни от района на Андите, „това, което е поразително тук, е мащабът, разбира се“, каза Питър Екхоут, професор по предколумбово изкуство и археология в Université libre de Bruxelles в Белгия.

Снимка: Facebook

Трудно е да се каже защо са били извършени жертвоприношенията на деца, каза Еекхаут, като отбеляза, че писмеността не е била използвана в Перу по това време и следователно няма писмени записи, описващи смъртта на младежите. 

Над 400 тела са били ексхумирани от масовите гробове в Изюм

„Мисля, че причината за жертвите вероятно е била свързана по някакъв начин с културен отговор на промените в околната среда, които доведоха до значителни културни катаклизми. Възможно е да е имало асоциации с екологични събития като Ел Ниньо, например“ (бел.ред- климатичен цикъл, в който топлата вода в Тихия океан се измества по-близо до Южна Америка, причинявайки промени във времето), каза Екхоут. 

Екипът иска разрешение от Министерството на културата на Перу да транспортира някои проби в чужбина, така че екземплярите да могат да бъдат тествани за определяне на по-точни дати. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм