Археолози в Израел съобщиха, че 44 монети от чисто злато, датиращи от 7-и век, са били открити скрити в стена в природен резерват, цитирани от Би Би Си.

С тегло около 170 грама, съкровището, открито на мястото на потока Хермон, е скрито по време на мюсюлманското завладяване на района през 635 г., изчислиха експерти.

Откриха саркофаг с висш царски служител от епохата на Рамзес II в Египет

Според тях монетите хвърлят светлина върху края на византийското владичество в района.

Византийската империя е източната половина на Римската империя, която оцелява повече от 1000 години.

В Полша откриха гроб на „вампир“ със сърп на шията, „за да не възкръсне“

„Можем да си предположим, че собственикът е скрил богатството си заради заплахата от война, надявайки се да се върне един ден и да си го прибере. В ретроспекция знаем, че той не е имал този късмет обаче“, каза Йоав Лерер, директор на разкопките.

Освен златните монети, разкопки в жилищен квартал на древния град разкриха също останки от сгради, водни канали и тръби, бронзови монети и много други находки, казаха израелските власти.

Откриха пирамидален печат в Русокастро

Д-р Габриела Бижовски, нумизматичен експерт в Израелския орган по антиките, каза, че някои от монетите са на император Фока (602-610), но повечето са на неговия наследник Ираклий.

Баниас има специално място в християнската традиция, тъй като е мястото, където се казва, че Иисус е казал на апостол Петър „на тази скала ще построя църквата си“.

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм