Определението за „красива жена“ непрекъснато се променя в нашето общество, особено що се отнася до формите и размерите на женското тяло. 50-те години на миналия век например изискваха извивки на пясъчен часовник в стила на Мерилин Монро, докато 90-те предпочитаха слабата женска фигура, въплътена от Кейт Мос например.

Трудно ви е да отслабнете? Ето 12 прости неща, които работят при всеки

Тендецията жените да приемат тялото си такова, каквото е обаче стана мейнстрийм в началото на 2010-та година и на практика цялото женско население въздъхна с облекчение, когато идеята стана популярна. По-извитите модели започнаха да окупират подиуми и рекламни кампании, а пищната певица Лизо се превърна в световна икона.

Всички ние вярвахме, че най-накрая сме избягали от насочената предимно към жените хватка на идеалите за телосложение.

Естетика, но и рискове: Какви са плюсовете и минусите на пластичната хирургия? (снимки)

Определението за „красива жена“ непрекъснато се променя в нашето общество

Напоследък обаче се наблюдава неоспорима и тревожна промяна, даваща отново презимство на слабите жени. Въпреки целия напредък, който беше постигнат с приобщаването в модната индустрия и сферата на знаменитостите, има признаци, че може би се връщаме към дните от 2000-та.

Влиянието на знаменитостите също е налице: Семейство Кардашиан например са променили своите BBL (бразилски повдигания на дупето), като са си докарали фигура с по-малко извивки, по-слаба физика, а Ким Кардашиян наскоро е загубила забележимо количество тегло. Важно е да се отбележи, че не можем да хвърлим вината върху един индивид, разбира се, но влиянието, което тя има върху обществените норми и тенденции, е неоспоримо.

Двойничката на Ким Кардашиян почина от инфаркт след пластична операция (снимки)

Снимки: Instagram

Може да не знаем всички подробности за това защо е отслабнала и това може да се дължи отчасти на стреса около нейната много публична раздяла, която включваше проблеми с попечителството над детето. Въпреки това въздействието на тази внезапна и драматична загуба на тегло несъмнено ще вдъхнови други, особено защото тя открито говори за факта, че е избрала да отслабне по нездравословен начин, за да се побере в рокля.

В аптеките отново липсва лекарство за диабет, изкупуват го за отслабване

Вашето тяло е достатъчно красиво точно такова, каквото е

Друг проблем в играта с тази възобновяваща се идеализация на слабостта е фармацевтичната индустрия. През септември Variety публикува история, озаглавена „Тайното ново лекарство за отслабване на Холивуд - разкрито“ за внезапното и драматично нарастване на Ozempic, лекарство, предписвано за диабет тип 2, което може да доведе до значителна загуба на тегло. Както подсказва заглавието, твърди се, че препаратът е станал невероятно популярен сред звездите и е описан като "най-зле пазената тайна в Холивуд".

СЗО ще обмисли добавянето на лекарства за затлъстяване към списъка с „основни“

Още по-зловещото е, че въпреки че популярността на това лекарство може да е започнала в Холивуд, тя не свършва дотук: ключовата дума „Ozempic“ наскоро стана популярна в TikTok и сега има повече от 300 милиона гледания. Здравните специалисти вече се обявиха, за да предупредят срещу тенденцията и посъветваха хората да спрат да използват лекарството за целите на отслабването, особено като се има предвид сегашното неизбежно въздействие върху недостига на Ozempic за хора, които имат диабет тип 2 и се нуждаят от лекарството за здравето си.

Ozempic не е единственото съдържание, свързано с теглото, което процъфтява в TikTok - платформата е пълна със съвети за отслабване, трансформации на тялото, видеоклипове „какво ям за един ден“ и други.

Чудо за тялото: Средиземноморска диета - ползи, меню, въпроси

Свръхслабостта не е постижима, нито здравословна за по-голямата част от жените

Ултра-слабата фигура просто не е постижима, нито здравословна или лесна за поддържане за огромното мнозинство от жените. За мнозина това изисква постоянно наблюдение на приема на калории, ограничаване на храната и интензивен режим на упражнения, нито едно от които не е здравословно психически или физически, и може да доведе до нередовно хранене, неудовлетвореност от образа на тялото и хранителни разстройства.

Какви са недостатъците на лекарствата за диабет, използвани за отслабване

В крайна сметка, формите и размерите на тялото никога не трябва да бъдат тенденции. Не трябва да се стремим да изглеждаме по определен начин само защото е модерно. Освен това тенденциите за тялото идват и си отиват. Единственото нещо, което има значение, е да се грижим за тялото си. Не можем да си позволим да бъдем погълнати от опити да подражаваме на нещо, което не сме.

Лесно е да се увлечете в опитите си да се вместите в тенденциите, но моля, не забравяйте, че това е всичко - тенденция - и такава, която ще излезе от мода толкова бързо, колкото е навлязла. Вашето тяло е достатъчно красиво точно такова, каквото е. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм