Врачанският окръжен съд днес произнесе осъдителна присъда за подсъдимия К. Й. (на 19 г.). Той бе признат за виновен в това, че на 25.05.2022 г. към 18.20 ч. в с. Гложене при управление на лек автомобил "Фолксваген голф" е нарушил правилата за движение по пътищата - чл. 21, ал. 1 от ЗДвП, движейки се със скорост 93 км/ч при разрешена такава за категория "В" в населено място от 50 км/ч, в прав участък от ляв завой, поради движението с превишена скорост употребил спирачки, в резултат на което е загубил напречната устойчивост на колата, като се отклонил вляво и напуснал платното за движение, блъскайки се с дясна странична част в областта на дясната врата на автомобила в железобетонен стълб и подсъдимият не е имал необходимата правоспособност за управление на МПС, така по непредпазливост е причинил смъртта на седящата до него на предна дясна седалка Ц. Б., с която той живеел на семейни начала.

Делото премина в едно заседание, като по искане на подсъдимия и неговата защита то се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие – глава 27, чл. 371 т. 2 от НПК. К. Й. призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета. Наложеното наказание на подсъдимия след редукцията е две години и осем месеца „лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено за срок от четири години. Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.