Охайо съди Южната железница на Норфолк за дерайлирането на влак с токсичен товар миналия месец, съобщи главният прокурор на щата Дейв Йост във вторник.

Жалбата от 58 точки, подадена във федералния съд във вторник, гласи, че железопътният оператор е нарушил различни федерални и щатски закони за околната среда и общото право на Охайо, "безразсъдно застрашавайки" здравето на жителите и природните ресурси на Охайо, каза офисът на Йост.

„Огънят ми взе всичко“: Огромен пожар изпепели най-големия бежански лагер в света (видео и снимки)

Това дерайлиране можеше да бъде напълно избегнато и аз съм загрижен, че Norfolk Southern поставя печалбите си над здравето и безопасността на градовете и общностите, в които работи“, каза Йост на брифинг за пресата, обявявайки съдебния иск.

Около 50 вагона на товарен влак, управляван от Norfolk Southern, дерайлираха при огнена катастрофа на 3 февруари, изпращайки токсични химикали във въздуха, почвата и потоците в района. На фона на опасения, че може да се случи експлозия, служителите умишлено изпуснали и изгорили токсичен винилхлорид от пет железопътни вагона, изпращайки голяма огнена топка и облак черен дим, пълен със замърсители, високо в небето.

Дерайлирането на влак в Охайо уби над 43 000 животни (видео и снимки)

В делото се твърди за незаконно изхвърляне на опасни отпадъци, липса на план за действие при извънредни ситуации и неразрешено изпускане във водите на щата, наред с други искове за облекчение, показват съдебните регистри.

Йост заяви, че делото има за цел да се справи с всякакви икономически и дългосрочни въздействия върху здравето, които жителите на Охайо могат да изпитат поради дерайлирането. Той каза, че се е срещнал с официални лица от Южния Норфолк в понеделник, за да обсъдят възможна компенсация, включително фонд за компенсиране на дългосрочни загуби на стойността на недвижими имоти и фонд за справяне с всякакви „забавени“ въздействия върху здравето.

„Чернобил 2.0“? Дерайлирането на влак в Охайо предизвиква спекулации (снимки)

Този ​​иск има за цел да гарантира, че Norfolk Southern ще удържи на думата си към хората от Охайо“, каза Йост.

Той отбеляза, че е твърде рано да се определят щетите от дерайлирането, тъй като аварийната реакция продължава.

Това беше епична катастрофа и почистването ще бъде скъпо и ще отнеме значителни средства, за да върне хората в домовете им“, каза той.

Няколко жители на засегнатите райони заведоха колективен иск срещу Norfolk Southern. Йост каза, че делото на щата е съсредоточено върху търсенето на обезщетение за "щата Охайо, за неговата околна среда, за неговата икономика, както и по-широките щети за хората" и че различните съдебни дела "са за различни последици от един и същ факт."

В отговор на съобщението за съдебния иск Norfolk Southern публикува изявление, в което се казва, че „се вслушва внимателно в опасенията на общността относно това дали може да има дългосрочни въздействия от дерайлирането“.

Компанията заяви, че работи за разработване на програми, които създават дългосрочен медицински компенсационен фонд, предлагат защита на продавачите на жилища в района и защитават питейната вода "в дългосрочен план".

Очакваме с нетърпение да работим за окончателно решение с главния прокурор Йост и други, докато координираме с неговия офис, лидери на общността и други заинтересовани страни, за да финализираме подробностите за тези програми“, се казва в изявлението.

Влак дерайлира в САЩ и предизвика голям пожар (видео и снимки)

Американската агенция за опазване на околната среда нареди на Norfolk Southern да плати за почистването на останките от влака и изпускането на химикали.

Инцидентът предизвика продължаващо притеснение и безпокойство за жителите на Охайо, както и засилен контрол върху железопътните разпоредби и призиви за реформа.

Дженифър Хоменди, председател на Националния съвет по безопасност на транспорта, който разследва инцидента, нарече дерайлирането "100% предотвратимо".

36 станаха жертвите на влаковата катастрофа в Гърция (видео и снимки)

NTSB обяви миналата седмица, че ще започне специално разследване на безопасността на Norfolk Southern. Последният път, когато NTSB предприе подобен ход, беше през 2014 г., когато разследваше Metro-North за няколко значими инцидента.

Федералната железопътна администрация на Министерството на транспорта на САЩ също обяви миналата седмица, че ще извърши оценка на безопасността на железопътните операции на Norfolk Southern „след множество инциденти, свързани с безопасността“.

След дерайлирането на 3 февруари Norfolk Southern заяви, че е отделила близо 8 милиона долара за общността.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм