При фронтален сблъсък на пътнически и товарен влак в Гърция загинаха най-малко 36 души, а ранените са над 80, по данни на спасителните екипи от мястото на катастрофата. 53-ма от ранените са в болница в Лариса, а 25 от тях са с тежки наранявания. Катастрофата е станала на около 350 километра северно от Атина. 

Говорителят на пожарната Василис Вартакоджа съобщи, че спасителните екипи все още издирват оцелели. Евакуацията се провежда при много тежки условия, тъй като сблъсъкът между двата влака е бил много тежък и е избухнал пожар, каза още той. При удара първите вагони са били почти изцяло разрушени. Към този момент на мястото на катастрофата има около 150 спасители и 40 линейки. В спасителната акция са включени и кранове. 

Петима души пострадаха при верижна катастрофа във Варна

Според оцелели няколко пътници са изхвърчали през прозорците на вагоните в резултат на удара, а други са се борили да се освободят, след като пътническият влак се е забил в полето до релсите край дефиле на около 380 км северно от Атина, откъдето минават основни магистрални и железопътни тунели.

"Чухме голям трясък, бяха 10 кошмарни секунди. Преобръщахме се във вагона, докато паднахме настрани и докато суматохата спря. Тогава настана паника, кабели висяха навсякъде, веднага избухна пожар, огънят беше навсякъде. За 10-15 секунди беше хаос, преобръщане, огън, висящи кабели, счупени прозорци. Хора крещяха, защото бяха в капан. Мястото, където скочихме, за да избягаме, беше на 2 метра височина, а отдолу имаше железни отломки, но нямахме избор", каза един от очевидците.

"Успяхме да слезем, до нас избухна огън, този човек тук видя дупка, така че успяхме да излезем от мястото, където бяхме", разказа друг.

Костас Агорастос, областен управител на Тесалия, заяви пред гръцката телевизия Скай, цитиран от БТА, че двата влака са се сблъскали челно с висока скорост. "Първият и вторият вагон вече не съществуват, а третият е дерайлирал", каза той.

Кола излетя от пътя край Благоевград (снимки)

От болницата в близкия град Лариса съобщиха, че поне 25 души от общо 53, които са хоспитализирани, са със сериозни наранявания.

"Процесът по евакуация продължава и се извършва при много трудни условия поради сериозността на сблъсъка между двата влака", заяви Василис Вартакоянис, говорител на гръцката противопожарна служба.

Снимка: БГНЕС

Спасители с челници работеха в гъст дим, докато изваждаха от вагоните парчета счупен метал, за да търсят заклещени хора. Други претърсваха полето с фенерчета и проверяваха под отломките. Няколко от загиналите са били открити в района на ресторанта близо до предната част на пътническия влак.

Възможната причина за сблъсъка не е изяснена към момента. Полицията разпитва двама служители на железниците, но те не са задържани.

Таксиметров шофьор загина при тежка катастрофа с камион (снимки)

Пътниците, които са получили леки наранявания или са невредими, са били транспортирани с автобус до Солун, на 130 км на север. Полицията е записала имената им при пристигането, за да издири евентуално изчезнали пътници.

Оцелял тийнейджър, който не съобщи името си, разказа пред гръцки репортери, когато слезе от един от вагоните, че малко преди катастрофата усетил рязко спиране и видял искри.

Снимка: БГНЕС

"Нашият вагон не дерайлира, но тези отпред дерайлираха", разказа той, видимо разтърсен. 

Младежът, който е пътувал в четвъртия вагон, допълни, че е използвал чанта, за да счупи прозореца и да избяга.

Железопътният оператор Гръцки железници (Hellenic Train) съобщи, че в пътническия влак от Атина за Солун са пътували около 350 пътници.

Снимка: БГНЕС

В коментар за държавната телевизия Костас Агорастос, областният управител на Тесалия, определи сблъсъка като "много силен" и заяви, че това е "ужасна нощ".

"Предната част на влака е смачкана. ...Наложи се да дойдат кранове и специална подемна техника, за да разчистим отломките и да вдигнем вагоните. Има отломки, разхвърляни навсякъде около мястото на катастрофата", разказа той.

Снимка: БГНЕС

Официални представители заявиха, че са се свързали с армията, за да окаже помощ.

Компанията Гръцки железници е управлявана от италианската FS Group, която извършва железопътни услуги в няколко европейски държави.

Президентът Румен Радев изрази съболезнованията си към семействата на загиналите. "Дълбоко съм натъжен от новината за ужасния влаков инцидент в приятелски Гърция. Сърдечни съболезнования на семействата на загиналите и пожелания за бързо възстановяване на ранените", написа държавният глава в Туитър.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм