Изминаха почти три седмици, откакто влак на Норфолк дерайлира в Охайо, разливайки опасни химикали в района, но ефектът, който разливът има върху водните животни, едва сега започва да става очевиден, пише "People".

Снимка: Getty Images

На 3 февруари влакът, теглещ 150 вагона през селото, намиращо се на около 50 мили от Питсбърг и дом на над 4700 души, излезе от релсите и се преобърна, разливайки отровни веществата, включително горящ химикал, идентифициран като винилхлорид.

„Чернобил 2.0“? Дерайлирането на влак в Охайо предизвиква спекулации (снимки)

Мери Мерц, директор на Департамента за природни ресурси на Охайо (ODNR), обясни на виртуална пресконференция в четвъртък, че химическият разлив силно е повлиял на водния живот в радиус от 5 мили от района на инцидента, вероятно убивайки над 43 700 водни животни.

Според тяхното разследване приблизително 38 222 малки риби са умрели поради дерайлирането. Освен това ODNR твърди, че най-малко 5500 други водни животни вероятно са били убити.

Влак дерайлира в САЩ и предизвика голям пожар (видео и снимки)

Мерц добави, че по време на разследването са забелязани живи риби да се връщат към засегнатите водни пътища. Все още обаче има несигурност относно дългосрочното въздействие на разлива върху водните организми.

Сигурна съм, че това е нещо, което ще наблюдаваме дълго време, но очакваме пълно възстановяване в крайна сметка“, каза тя. 

ODNR продължава да вярва, че нито един от убитите видове в това събитие не е в категорията на застрашени или изчезващи. Очакваме резултати от тестове на няколко други видове животни, включително три птици и опосум. Не вярваме, че някое от тези животни се е разболяло от дерайлирането на влака, но сме изпратили тези екземпляри на Министерството на земеделието на Охайо и ще изчакаме резултатите от тези тестове, преди да направим преценка“, добави Мерц. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм