Излишните, но неотменно присъстващи вещи и устройства, които все ще говорят за миналото. Нефункционалните, но заемащи място в творческият хаос неща на всеки един офис не само в България, но и по света е темата, която проф. д-р Милен Балтов избра за рубриката „Икономистът говори“ по Дарик Югоизток.

Старият аналогов телефон с шайба или бутони, ретро папки, хартиен органайзър, черна дъска, транзистор и дори пишеща машина са част от интериора, който кара служителят за се чувства стабилен във време, когато самият офис вече се побира в малко смарт устройство и дори принтера се превръща в архаичен инструмент за работа.

„Данните са на базата на проучване в САЩ, но мисля че в България с много малки изключения ситуацията е аналогична. Скоро с учудване установих, че все още има ведомства, в които радиоточката не само присъства, но и работи постоянно. На други транзисторът е заменен с телевизор. Има места, на които дори още се използва печатна машина… макар това да остава сред малкото устройства, които не могат да бъдат проследени“, коментира още икономистът.

Две години след обявяването на Ковид 19, хоум офисите и работата от телефон и лаптоп от всяка точка преобразиха представата за статична работа. Но работещият има нужда от глобус, телбод и папка тип „дело“ до бюрото си. 

За този куриоз в технологичната ера, чуйте повече в звуковия файл от проф. д-р Милен Балтов: