Очаква се да започнат обсъжданията на Бюджет 2024 сред партиите в парламента, пише БНТ. План-сметката за догодина беше представена от министъра на финансите в петък.

В бюджета е заложено минималната работна заплата от 1 януари да стане 933 лева. Очакванията на ведомството са средните доходи у нас да се увеличат с между 10 и 12 на сто, а пенсиите ще се увеличат от юли с 11%.

Бюджетът за 2024 година е разработен при следната макроикономическа рамка - ръст на брутния вътрешен продукт от 3,2%, средногодишна инфлация от 4,8 на сто. Заложеният дефицит в бюджета е 3% или 6,2 млрд. лева.

Първи политически реакции за бюджета също не закъсняха. Гаранции за финансирането на общините поискаха и от ДПС. Оттам не коментираха дали са достатъчни дадените 1 млрд. лева или ще настояват за повече пари. Подкрепа за бюджета дадоха очаквано от ПП-ДБ. От "Възраждане" смятат, че бюджетът ще бъде подкрепен от управляващата сглобка и няма да има отстъпки.

От ПП-ДБ коментираха, че са склонни на компромиси свързани с бюджета, но ако те не засягат основните му цели. Подобно на ГЕРБ, и ДПС поискаха да бъдат гарантирани парите за общините. Подобна позиция беше разпространена в медиите от името на председателя на парламентарната група на партията.

Категорично срещу бюджета се обявиха от "Има такъв народ".

Бюджетът трябва да бъде гласуван от депутатите до края на декември.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм