Контрабандно оборудване за изработка на монети откриха митничарите на ГКПП „Капитан Андреево“ при проверка на товарен автомобил, влизащ от Турция, съобщават от Агенция „Митници“. Проверката е част от общите действия срещу контрабандата с участието на служители на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Национална агенция за приходите.


На 3.05.2024 г., в 20:53 часа, на пункта пристигнал влекач с полуремарке с турска регистрация. шофьорътъ му- турски гражданин, предоставил редовни документи за превозваната групажна стока от Турция за Западна Европа. При щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, са били набелязани необичайни плътности в превозвания товар. 


Сред 126-те декларирани колета с групажна стока са били намерени недекларирани стоки със специфично предназначение – за изработка на декоративни монети и реплики на стари монети. Установени са недекларирани 9 матрици за изработване на монети с надписи на турски, 10 огнеопорни съда за топене на метал, една гравираща машина, една индукционна пещ, везна, 30 мерки за пръстени и 3 калъпа. На някои от матриците има обозначения за монети с датировка от 1922 г., което би могло да означава, че са предназначени за изработка на реплики на монети, които са извън обращение, но са били платежно средство от конкретната година. Сред недекларираните стоки са открити и кашони с 12 банкнотоброячни машини.


На шофьора на камиона е съставен акт по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи. Работата по случая продължава, допълват от агенцията.