Отначало започна днес повторното броене на бюлетините за избор на общински съветници във всички 152 секции на територията на община Хасково. Причината е, че едно от двете вещи лица, назначени от съда да изготвят съдебно-статистическата експертиза, подаде заявление за отказ с мотив здравословни причини. 


За седмица работа двете вещи лица успяха да преброят повторно в сградата на Хасковския административен съд и присъствието на страните бюлетините от едва 12 секции.


Делото в Хасковския административен съд бе образувано по жалби на 6 партии и коалиции, според които резултатите от изборите за общински съветници в Хасково не отчитат реално действителния вот и са били допуснати редица нарушения в секциите при обявяване на недействителните бюлетини. Те атакуват решението на ОИК-Хасково, с което е обявен изборът на новите 41 хасковски общински съветници и квотата за мандат от 699 гласа.


Според протокола на ОИК в 152 секции на общината на 29 октомври са гласували 36 113 избиратели. 36 039 са намерените в урните действителни бюлетини и 6 665- недействителни, като 787 са отбелязали, че не подкрепят никого.

Сред задачите на експертизата е да установи броя на действителните и недействителните бюлетини и дали се налага промяна в квотата за един мандат. 


Делото в Административен съд-Хасково продължава на 18 декември.