Взрив в лек автомобил  в Монтана тази нощ е нанесъл сериозни щети на сградата и гаража, в който  се е намирала леката кола, съобщава бтв. Автомобилът е изгорял напълно. Колата е собственост на известен в града адвокат. В момента полицията извършват огледи.  

С изложби и богата съпътстваща програма в Плевен ще бъде отбелязан Световният ден на архитектурата в Плевен. Информира Николай Колев

Златко Живков очаква подкрепата на ветераните-учители.По повод 5 октомври – Международния ден на учителя, Златко Живков, които е кандидат за 6 кметски мандат в Монтана бе поканен на срещна с членовете на клуб „Будители народни”. В него членуват около 100 ветерани-учители от общината.

 

Пред доайените на образованието Живков, също учител по професия, заяви, че за него е чест да е част от тази общност от хора със сериозен опит зад гърба си, които имат уважението и обичта на десетки поколения.

Той подчерта, че през последните няколко години са направени значителни инвестиции по европейски проекти в образователната инфраструктура. Модернизирането на средата, в която работят днешните учители и учат децата на Монтана ще остане приоритет за управлението и в следващите години.

В обръщението си Живков заяви, че разчита на подкрепата на ветераните учители в настоящите избори. През последните седем години общината и клуб „Будители народни” са добри партньори в различни хуманитарни инициативи.

 В Ловеч показват изложба с творби на Дечко Узунов по повод 120 години от рождението на художника.

 

 Изложбата ще бъде открита  на 9 октомври (сряда) от 17.30 ч. в Художествената галерия. Ще бъдат показани 30 творби (живопис и рисунки), предоставени от Художествената галерия в Казанлък. Изложбата може да бъде видяна до края на месец октомври.

 

Художественото наследство на Дечко Узунов е изключително разнообразно на теми, жанрове и видове изобразително изкуство – както изящни, така и приложни. Твори живопис, графика, илюстрация и оформление на книгата, сценография, декоративна монументална живопис. Работи в жанровете портрет, голо тяло, пейзаж, натюрморт, фигурална композиция с исторически, библейски, митологични и съвременни сюжети.

Десетки жители на Враца се включиха в мащабния „Маратон на хорото“, който се проведе в парк „Дъбника“. Инициатор на събитието е Клуб по български народни танци „Живо чудо“ - гр. София, с хореограф Ивайло Петков и се осъществява с подкрепата на Община Враца.

„Маратонът на хорото“ се провежда с благотворителна цел и тя е събирането на средства за лечението на Даниел Маринов от Враца. Момчето претърпява инцидент на водна пързалка и счупване на шиен прешлен, което води до обездвижване от кръста надолу. Необходими са средства за лечение със стволови клетки в чужбина.

В рамките на събитието беше направен опит за поставяне на рекорд на Гинес за най-дълго танцуване на български народни хора. В идеята се включиха танцьорите на Клуб "Живо чудо" и техният хореограф - Ивайло Петков.