Историята на над 20 знакови сгради в града е представена в изложбата „Врачанските къщи – нестихващо достолепие“. Идеята е първата проява на сдружението "Врачанските къщи", създадено само преди година във Враца. 

Събитието бе открито от заместник-кмета Александър Владимиров, който поздрави организаторите за инициативата и заяви, че съвместното сътрудничество с Община Враца ще продължи. 

Председателят на Сдружение „Врачанските къщи“ – Светла Буюклийска благодари за осигуреното финансиране от фонд „Култура“ и допълни, че основната цел на изложбата е да представи детайлите около архитектурата и периода, в който са били изградени старите врачански къщи, както и какви хора са ги обитавали.

Архивните снимки са предоставени от Александър Александров, който е и член на Сдружението. Фотосите са дело на фотографа Васко Врачовски.

На събитието присъстваха още: общински съветници, представители на институции в града, членове на Сдружението и граждани.

Изложбата е подредена във фоайето на читалище “Развитие” и може да бъде разглеждана до края на годината във фоайето на Читалище "Развитие". Амбицията на организаторите е през новата година и при хубаво време фотосите да бъдат експонирани на централните градски улици, за да могат повече жители и гости на града да се запознаят освен с красотата на старите къщи, и с историята на тяхното съдаване.

Сред новите начинания на сдружението е идеята да се издаде сборник с най-интересните стари сгради от миналия век на Враца, каза за Дарик председателят на организацията Светла Буйклийска. "Имаме намерение от 20 красивите сгради да станат 100, за целта е нужна много работа с Държавен Архив Враца, както и с наследниците на врачанските родове", допълни Св.Буюклийска.

Чуйте в прикачените звукови файлове Св.Буюклийска  - председател на Сдружението и фотографа В.Врачовски, направил снимките за изложбата.