Нови разкрития около разстрела на Красимир Каменов - Къро в Република Южна Африка. Бившият вътрешен министър Иван Демерджиев заяви пред bTV, че от сейфовете в къщата на бизнесмена в РЮА са взети определени неща, които съдържат информация. Според него предстои разследващите от Република Южна Африка да посетят България.

Демерджиев: Подозирам връзка между атентата срещу Гешев, убийството на Къро и смъртта на Ангел Христов

Оказва се, че убийството на Красимир Каменов - Къро, съпругата му и още двама българи не е била единствената задача на килърите, пише БНТ. Данни от разследването показват, че от касите в дома на бизнесмена липсват определени предмети, които обаче не са ценности. Какви точно са те все още няма официална информация. От полицията в Южна Африка коментираха така:

"Убийството все още е в процес на разследване. На този етап няма нова информация. Все още няма задържани."

Андрей Янкулов: Издирването на Пепи Еврото не е във връзка с убийството на Къро

"Аз не виждам какво друго да изчезне освен някаква документация. Негласно се знае, че Къро е дал показания пред чужди западни служби. Това, което предполагам аз, е, че от тези сейфове са изчезнали документи и някакви веществени доказателства", заяви Йово Николов.

Разследващият журналист следи от години фигурата на Красимир Каменов в криминалния свят. По думите му Къро никога не е бил толкова видим, колкото след края на март, когато бившият главен прокурор Иван Гешев го обяви за заплаха.

Демерджиев: Има ясни данни за конфликт между Къро и Размиг Чакърян

Тогава от държавното обвинение разпространиха записи, на които се предполага, че се чува гласът именно на бизнесмена, обвинен в схеми за влияние и подбудителство към убийството на бившия полицай Любомир Иванов.

"Сега ще видиш какво ще направя. Ще си изчистим нас си. Тия ще ги направя въобще да не живеят там. Чакай да видиш какво съм им подготвил. Искам да го гледаш по телевизията."

Журналист по Дарик: Наивно е да се вярва, че Къро е поръчан от хора от властта

"Подкарал съм. Сега ще видиш мача. Почнаха да ми се ровят в личните неща. Качват ми се горе да спят по станциите, спят ми на леглото, почват да ми ровят по сметките, където имам по света."

Според разследващия журналист най-вероятно Къро е бил вкаран в конфликт със задкулисието, което владее политическата и съдебната система у нас.

Журналист за Къро: Ликвидиран е, за да не разкрие истини за хора от властта

Овладяването на финансовата империя на бизнесмена вече е започнало. От три седмици в търговския регистър се наблюдават процеси, свързани с фирмите около Красимир Каменов.

"Наблюдаваме едно завладяване на фирмите на Къро. Имам предвид зеленчуковата борса в Слатина, която беше негова", коментира Йово Николов.

Промени се наблюдават и при фирма, свързана с ключовите паркинги в София.

”Знакова фигура от криминалните среди”: Кой е Красимир Каменов-Къро?

"Те бяха приватизирани края на 1996 г. по един доста странен начин. Там имаше едно убийство на съдружник - бившият председател на транспортната комисия Георги Василев, който помогна за тайната приватизация на тези паркинги. Там имаше свързани лица с бившата ВИС. Някои от участниците в тези процеси в момента се опитват да овладеят бизнеса на Къро. Очевидно са минали от другата страна на конфликта", каза още разследващият журналист Йово Николов.

Името на бизнесмена беше намесено преди година и при опита на държавата да си върне част от контрола на границата с Турция от частна фирма, свързвана с Къро и негови партньори. Няколко седмици след това от власт падна последното редовно правителство в България.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм