Може би сте забелязали, че все повече от вашите приятели в социалните мрежи публикуват свои снимки, които изглеждат като произведение на изкуството. 

Кой определя реда на резултатите в търсачката на Google?

Ако се питате защо - причината е приложение, което превръща  изображенията в дигитално изкуство с помощта на изкуствен интелект - Lensa.

Приложението стартира за първи път като инструмент за редактиране на снимки през 2018 г., но от миналия месец компанията пусна нова функция, наречена "Магически аватари". С нея всеки един от нас би могъл да се превърне в приказен или аниме герой, пише Си Ен Би Си. 

Lensa набра популярност за относително кратко време, като само през последния месец е свалено 1,6 милиона пъти.

Срещу скромна сума може да получите 50 дигитални „магически“ аватара в различни стилове.

Google навърши 24 години

Какво е Al Art?

Изкуство, създадено от изкуствен интелект, т.е. машината е "научила" някаква информация и я е използвала, за да генерира ново изображение. 

Приложението предизвика опасения относно поверителността на данни и авторските права

Художници обвиниха компанията, стояща зад приложението, че краде произведения на изкуството от дигитални творци.

Художникът Джон Лам обяснява, че изкуственият интелект на приложението се обучава с помощта на произведения на изкуството на други хора без тяхното съгласие.

Pinterest забранява всички реклами, свързани с отслабване

Графичен дизайнер отбеляза в туит на 6 декември, че подписите на артистите все още се виждат, макар и не много ясно, на някои изображения. 

От компанията собственик на приложението отговориха, че изкуственият интелект използва свободен софтуер за генериране на изображения и се научава да разпознава връзките между изображенията и техните описания, а не произведенията на изкуството. „По този начин моделът развива оперативни принципи, които могат да бъдат приложени за генериране на съдържание. Следователно резултатите не могат да бъдат описани като точни реплики на някое конкретно произведение на изкуството.“

Според някои експерти Lensa може да запази снимките, които качвате, въпреки че ви заявява категорично, че не го прави.

Как хакери източват сметките ни и можем ли да се предпазим

„Веднага след като аватарите бъдат генерирани, снимките на потребителя и свързаният модел се изтриват за постоянно от нашите сървъри“, казва компанията в Туитър.

Но всяко приложение, което събира данни от телефон, може да вземе други лични данни.

Мобилното приложение за електронно пациентско досие вече е факт

В условията за ползване се казва, че не се "изискват никакви метаданни, прикрепени към снимките, които качвате, метаданните могат да бъдат свързани с вашите снимки по подразбиране". Това означава, че не е ясно дали споделяте местоположение или лични данни с приложението, дори ако го правите неволно.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм