“Вратата на крепостта ни няма да бъде разбита отвън, а ще бъде отворена отвътре”. Това посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова в отворено писмо до членовете на партията, разпространено от пресцентъра на социалистите.

Ден по-рано Нинова хвърли оставка, след като от младежката организация на партията поискаха оттеглянето ѝ заради лошия резултат на изборите.  БСП получава 7,06 % или 151 557 гласа на изборите за Народно събрание и 7,01 % подкрепа или 141 178 гласа на европейския вот, което я нареди на пето място.

"Моля приемете оставката ми. Приемете дълбокото ми уважение към вас", пише Нинова към членовете.

И добавя:

"Правила съм грешки, но никога не ви предадох и не продадох БСП, въпреки всичко, на което бях подложена. Посветих осем години на това да изчистя партията от клиентелизъм, зависимости и употребата ѝ за трупане на лично богатство и привилегии. Останахме единствените, на които задкулисието, "дълбоката държава" и мафията не могат да диктуват какво да правим".  

Нинова заявява, че няма да участва в работата на Изпълнителното бюро и Националния съвет на БСП, за да се “избегнат всякакви внушения за моя намеса в решенията на колективните органи на партията”.

Тя прогнозира, че предстоят тежки месеци за БСП. И уточнява, че не са изминали и 24 часа от оставката ѝ и наддаването за БСП е започнало.

"Чуха се изказвания, които представляват отстъпление от наши дългогодишни позиции. И да знаете, че вратата на крепостта ни няма да бъде разбита отвън, а ще бъде отворена отвътре", посочва Нинова.

Нинова заявава, че именно членовете на партията са нейната сила. 

"Познавам ви: вие сте истински, достойни и честни хора. Вие, членовете, сте силата на партията, а не върхушката ѝ", коментира тя. Нинова ги призовава да не позволяват да им отнемат най-демократичното право на пряк избор на председател. "Не позволявайте някъде скришом да решат и да ви инсталират зависим и удобен човек начело! Вие сте на ход! Не давайте партията на търговците! Не позволявайте парите да убият ценностите ни", се посочва в позицията. 

И допълва:

"Претърпяхме тежка загуба на изборите за 50-ото НС и за Европейски парламент. Поемам отговорността за тези катастрофални резултати и подавам оставката си пред всеки един от вас - тези, които ме избрахте за ваш председател и единствените, които имате право да я получите". 

Нинова заявява и, че се надява да спрат лъжите и интерпретациите на "знайни и незнайни платени анализатори", които нямат представа от правилата и Устава на БСП, но денонощно коментират "неистинската" ѝ оставка.