“Особено щастие е, когато заобичаш героя си, за който разказваш. Това генерира още повече енергия.” Така започна разговора документалиста Николай Василев в “Посока Култура”, преди да разкаже за съвременната документалистика и последния му филм "Ваклуш - от смъртната присъда до осанна".

Александър Шпатов: Основната функция на МОЧА е да се гради митът за второто ни освобождение

“Исках да разкажа на попкултурата за един духовен учител, който беше тук почти 90 години. Да разкажа за него, защото той донесе едни послания, които ще формират мирогледа на бъдещето”, обясни Василев като една от причините за решението си да заснеме филма. Той обясни, че светът се променя от личност, а не от групи и партии. Затова според него историите на хора като Ваклуш трябва да бъдат разказвани.

Василев разказа повече за историята на Ваклуш, който по-голямата част от живота си прекарва в наказателни лагери преди 1989 година. В последствие, когато е бил освободен, Ваклуш формира общество около себе си наречено “Път на мъдростта”, в което се формират тези, които “са освобождаващи и прекрачващи третото хилядолетие”.

Георги Милков: Светът стана по-натоварен, по-забързан и по-еднакъв

“Една от тезите (на Ваклуш) е, че няма страдание - има развитие. Тоест това, за което ние мрънкаме и ни причинява болка или дискомфорт, е нещо, което ни развива и ни обожествява”, обясни гостът. Той допълни, че трябва да проявим прозрение, защо идва страданието и какво трябва то да развие в нас.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм