Надявам се все повече хора да започнат да изразяват оценката си към това пропагандно съоръжение, като променим и понятието, което използваме за него. Монумент на окупаторската червена армия, съкратено - МОЧА. Това обясни в студиото на “Посока Култура” Александър Шпатов, запитан за мнението му по казуса с демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Георги Милков: Светът стана по-натоварен, по-забързан и по-еднакъв

Шпатов описа “живата верига”, която беше организирана в защита на монумента, като сцена от романа на Георги Господинов - Времеубежище. По думите му червените знамена, Самарското знаме, песните "Тих бял дунав" и "Вятър ечи, балкан стене", които са били пускани по време на събитието, са своеобразен “тюрлюгювеч” от исторически периоди. Според него борбата за миналото продължава и дори се усилва заради руската пропаганда.

Основната функция на МОЧА е да се гради митът за второто ни освобождение, обясни Шпатов. Това е пропагандно съоръжение, за да може комунистите да изпълняват своите пропагандни ритуали, допълни той. Шпатов цитира решение на тогавашния Градски съвет, в което се казва “Нека да бъде построен на централно място, за да може всеки ден да се минава покрай него и да упражнява своето политико-възпитателно влияние”. 

Одобриха премахването на Паметника на Съветската армия

Шпатов обясни още, че преди 20 години паметникът не е бил охраняван и е бил занемарен. Засилването на руската пропаганда в страната обаче промени това през последните години, допълни той. Според него монументът е започнал да си връща функциите на място за пропаганда и почит. 

По думите на Шпатов демонтажът на монумента ще бъде по същество родолюбиво дело, защото ще утвърди независимостта и суверенитета на България.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм