Филмът е посветен на 100 годишнината от рождението на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев – една от най-енигматичните личности на България. Сниман е в периода 1998-2022 г. и разказва за житейския път и идеите от живота му с много непоказвани архивни кадри.

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010г. с наградата „Jameson“ на София филм фест за най-добър български късометражен филм. В творческата му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат описани като вдъхновяващи: „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Високо“, „Добрият Ад“, „Резервни крила“, „Осенение“ и др.

Ваклуш Толев е роден в пловдивското село Поповица, на 7 януари 1923 г. Като младеж става изявен патриот и антикомунист. Записва се да учи право в Софийския университет, но след 9 септември 1944 г. e изключен по идеологически причини. Изправен е пред Народния съд заради възгледите си и офицерския си чин в българската царска армия.  Осъден е на доживотен затвор. Изпратен е за няколко години в лагера в Белене, престоява и в почти всички затвори в страната. На 28 години, в Кърджалийския затвор, преживява духовно пробуждане. 

След 10 ноември 1989 г. Ваклуш Толев получава покана от страна на демократичните сили да стане депутат, но отказва, защото има осъзната духовна мисия. Започва да изнася публични лекции в цялата страна, в продължение на няколко години води курс по История на религиите в Пловдивския и Софийския университети. Основава своя школа, наречена “Път на Мъдростта”. Издава и няколко книги. 

В своите лекции Ваклуш Толев интерпретира достиженията на световната култура през собствена призма.  В основата на учението на Ваклуш Толев стои прозрението, че в човека е вложен огромен потенциал, който трябва да се събуди и приложи. Ваклуш Толев определя учението си нито като наука, нито като нова религия. Основната концепция в учението му е, че човекът е бог в развитие. Ваклуш Толев приключва земния си път на 27 ноември 2013 г., на 90-годишна възраст. 

Режисьорът Николай Василев сподели, че хора като Ваклуш се появяват рядко в живота на човечеството и всеки, който е отворен към духовното трябва да вземе нещо за себе си от тяхната мъдрост. Самият той сподели, че е благодарен на съдбата за възможността да познава човека като Ваклуш Толев.

Чуйте разговора в звуковия файл.