В кафене на повече от 10 000 километра от фронтовата линия тортата в киевски стил седи близо до картошките, руски десерт, направен от бисквити, кондензирано мляко и масло, разказва "New York Times".

Главният готвач е руснак, но боршът в менюто, описан за първи път като „руска супа“, сега се идентифицира като с украински произход.

ЕС отпусна първите 3 млрд. евро от помощта за Украйна за тази година

Наблизо посетителите могат да се възползват и от сауна и парна баня, които са основата на живота както в Русия, така и в Украйна.

От началото на войната в Украйна Parq Space - кафене в жилищен комплекс, се превърна в убежище както за руснаци, така и за украинци на индонезийския остров Бали.

Parq Space, Снимка: Facebook

Между двете страни се създават приятелства, но тежестта на войната, която се води толкова далеч, все още се отразява на мнозина.

Мислех, че ще е неудобно, защото се срамувам от това, което се случва“, каза Полина Птушкина, 21-годишен дизайнер на стартираща компания за криптовалута, която пристига в Бали през март, след като прекарва няколко седмици в Дубай.

Руското и беларуското знаме са забранени на турнира по тенис Australian Open

Със сигурност изпитваме срам, защото не го спряхме, защото не направихте достатъчно“, сподели Птушкина, рускиня, която разказа, че е протестирала по улиците на Москва в първия ден от инвазията. „Все още е странно, мисля, за всички, за украинците и за руснаците.

Тя разказа за неудобен разговор с украинка, която работела в офис до Parq Space. Жената влязла и попитала Птушкина и нейните колеги дали са украинци.

Ние сме от Москва, съжалявам“, отговорила Птушкина.

Жената попитала Птушкина за какво съжалява. Сега двете са приятелки.

Украински военни се обучават в САЩ за работа със системата „Пейтриът“

Няколко руснаци на около 30 години споделиха, че са дошли в Бали, за да избягат от наборната служба. Всички те са против войната, но също така са  предпазливи в обсъждането на президента на Русия Владимир Путин.

За някои от украинците в комплекса просто да виждат руснаци наоколо е болезнено напомняне какво се случва у дома.

Местни жители в Parq Space, Снимка: Facebook

Не знаем как да общуваме с руснаците. Толкова ни е трудно“, каза Пауло Тарасюк, главен изпълнителен директор на онлайн туристическа компания. 

Тарасюк добави, че не вижда необходимост да се ангажира с руснаците относно войната, защото „те имат своя информация, а ние имаме своя собствена“.

Путин: Киев следва разрушителна линия с нарастващите доставки на западни оръжия

През пролетта той помага на 10 украинци да се преместят в Бали и казва, че все още получава молби за помощ от хора в Украйна. Един от скорошните наети служители на Тарасюк е Игор Попов, 24-годишен мъж от Одеса, който сега работи като негов асистент и приветства новопристигнали украинци на главното летище на Бали.

"Бали е напълно нова вселена за повечето хора, особено ако никога не сте пътували”, разказа той.

Петима убити и 27 ранени, шест от които деца, след руски ракетен удар по жилищна сграда

Още преди войната, Бали е любима дестинация за много руснаци и украинци. Островът се рекламира като работно място за така наречените дигитални номади, обещавайки дългосрочни визи на високо образовани, разбиращи технологиите хора.

Украйна: Нови експлозии в района на Киев

Към септември повече от 14 500 руснаци и повече от 3000 украинци са влезли в Бали, според индонезийските имиграционни данни. Сандиага Уно, министър на туризма на Индонезия, заяви, че правителството му ще помогне за подновяването на туристическите визи на хората, застигнати от войната.

Знаем, че е труден момент“, заяви Уно.

Уилям Уиби, американският съосновател на кафенето, сподели, че той и другите му инвеститори никога не са възнамерявали да обслужват изцяло руснаци и украинци, смятайки, че заведението ще се използва повече от китайски и австралийски туристи.

Русия заяви, че силите й са завършили “освобождението на Соледар“

Той разказа, че е имало две вълни на следвоенни пристигащи: веднага след началото на войната и след това при мобилизацията в Русия. 

В рамките на няколко дни след войната бяхме заляти от пристигащи“, разказа той.

Тази руска двойка отпразнува рождения ден на сина си в Parq Space:

Кристина Кучинская, мениджър продажби на недвижими имоти в Бали, казва, че около 90 процента от хората в комплекса са руснаци и украинци, но добави, че не знае със сигурност „кои са украинци и руснаци“.

Не ги деля. За мен всички ние сме едно“, отсече Кунчинская.

Невзривена граната е извадена от гърдите на украински войник (снимки)

За други клиенти на кафенето обаче представата за идентичност - някога размита в две страни със сходни обичаи, кухни и езици, е изострена от войната.

29-годишният Алекс Ман, инвеститор от Харков в Украйна, избягал в Бали с трите си деца на 7, 5 и 2 години. Той казва, че неговите деца в училищна възраст наскоро са се скарали с руските си съученици коя страна е права.

Доц. Шаламанов пред Дарик: Капитулация на Зеленски би довела до преки заплахи за България

Ман говорел на руски през цялото време, но преминал на украински след войната. Това лято той изпраща децата си на украиноговорящ летен лагер в Бали.

Ман сподели, че дарява пари и набира средства за доброволчески организации в Украйна. 

Сърцето ми кърви, защото не мога да отида и да се бия сам. Голяма част от нашата енергия и нашите мисли са свързани с Украйна", каза той.

Русия и Украйна си разменят повече от 40 военнопленници

Много е важно да разберем, че всички тези проблеми, които се случват в Украйна, са абстрактни за нас“, категоричен бе Борис Прядкин, мениджър продажби в комплекса, чиито родители са в украинския град Луганск.

Войната обаче никога не може да бъде напълно забравена, дори и тук

В ежедневието не коментираме тази тема“, каза Наталия Прядкина, психотерапевт, омъжена за господин Прядкин. Всеки път, когато разговаря със семейството си в Украйна, призовавайки ги да напуснат страната, реалността я удря като шамар в лицето.

Шойгу: Русия ще продължи да развива ядрената триада

Когато говоря с тях, разбирам това чувство, ситуацията, в която се намират“, разкри тя, а очите й се пълнят със сълзи. 

Много руснаци и украинци казват, че Бали вероятно е междинна спирка за тях, преди да решат къде да отидат. Средно руснаците сега остават за повече от 90 дни, в сравнение с една до две седмици по-рано, според Уно, министър на туризма.

Птушкина, дизайнерката от Москва, каза, че се надява в крайна сметка да се върне в Европа, за да учи изкуство. Тя сподели, че повечето от нейните приятели сега са на места като Литва, Латвия, Израел, Грузия и Франция.

Архип Вуба, приятел на Птушкина, я насърчил да дойде с него в Бали, за да работи в стартъпа.

“Не сме никъде”. Изгубеното поколение на Украйна и войната за класните стаи

Докато напускал Москва, 21-годишният Вуба сподели, че е имал мимолетна мисъл, че това може да е последният му път там. Сега е решил, че няма да се връща. Живота в Бали той описа така: „Не е същото, но малко по малко започвам да се чувствам като у дома си.“

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм