Клаузата за индексация на договорите на мобилните оператори е неправомерна и неравноправна, смята омбудсмана. Подобно е и мнението на Министерството на икономиката и потребителски организации, стана ясно по време на дискусия, организирана от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Председателят на КЗП Стоил Алипиев коментира, че индексацията на месечните абонаментни такси на мобилните оператори създава напрежение и темата ще бъде обсъдена от Комисията в търсене на трайно решение на казуса.

За трета поредна година мобилните оператори увеличават месечните абонаментни такси заради инфлацията. Тази годината планиранията ръст е между 4,7% и 9,5%. Според омбудсмана клаузата за индексация е неравноправна, обясни Нина Бояджиева от администрацията на институцията.

"Потребителите не могат да влияят върху съдържанието на договора. Те дори не приемат изрично тази клауза за индексация. Освен това тя е сключена във вреда на потребителя, не отговаря на изискването за добросъвестност и води до значително неравновесие", коментира тя. 

Мобилните оператори имат право да индексират цените си, но трябва да се допуска и намаляване на таксите при условия за това, коментира Емил Алексиев от Министерството на икономиката.

"Може да имаме както инфлация, така и дефлация. Когато имаме дефлация, договорът следва да предвижда възмоцност за промяна не само в посока увеличаване, но и възможност за понижаване на цената", заяви той.

Председателят на КЗП Стоил Алипиев уточни, че ще бъде изготвен доклад от провелата се среща, който ще бъде обсъден от членовете на Комисията. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм