Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви днес, че при извършените нейни проверки в обекти в Украйна не са били открити признаци за недекларирани дейности в ядрената област. Инспекциите са в отговор на обвиненията на Москва, че Киев разработва т.нар. мръсна бомба, предаде Ройтерс.

Русия нееднократно е заявявала, че Украйна планира да използва такава бомба - конвенционален експлозив, комбиниран с радиоактивен материал, но без да привежда доказателства. Киев отхвърля тези твърдения, а някои украински и западни представители обвиняват Русия, че самата тя подготвя нападение с мръсна бомба, за което ще хвърли вината върху Украйна.

Какво е „мръсна бомба“?

През септември агенцията за ядрен надзор на ООН съобщи, че по настояване на украинските власти ще извърши проверки в два обекта в Украйна. В понеделник от МААЕ казаха, че започват инспекциите, а днес съобщиха, че са приключили проверките в три, а не в да обекта - всички споменати от Русия като съмнителни.

Въпросните три обекта са Институтът за ядрени изследвания в Киев, Източният минно-обогатителен комбинат в град Жовти води и производственото обединение Източен машиностроителен завод в град Днипро.

"Мръсната бомба” е взривно устройство, което не е предразназначено да убива чрез експлозия или разпръскване на метални шрапнели. Целта на този вид оръжие е да разпръсне радиоактивен материал, който да предизвика радиационно замърсяване, коментира миналата седмица пред Дарик ядреният и енергиен експерт проф. Георги Касчиев.

МААЕ започна инспекции в Украйна за „мръсна бомба“

По думите му „мръсната бомба” може да се използва преди всичко в градска среда, където би било трудно да се почисти радиоактивния прах от сградите, улиците, тревните площи. Най-ефикасно залагане на такава бомба би било в метро, тъй като влаковете ще послужат като буталов цилиндър, който би предизвикал по-голямо замърсяване.

„Мръсната бомба” или радиологичното оръжие се състои от конвенционален експлозив и радиоактивни елементи. Цезият е смятан за най-вероятен компонент на радиологичната бомба, тъй като е относително лесен за работа и е широко използван в миналото в селското стопанство, промишлеността, медицинската техника.

Пред Дарик ядреният и енергиен експерт проф. Георги Касчиев обясни, че всички страни използват радиоактивни източници за различни цели, като имат хранилища за съхраняването им, а контролът се извършва от националните служби.

Подготвя ли Украйна „мръсна бомба“?

„Мръсната бомба” може само да разпръсне радиоактивен материал над определена област или населено място без да има взривна и радиационна вълна. Проф. Касчиев допълни, че властите бързо и лесно могат да засекат повишения радиационен фон. А, почистването след такава бомба е изключително трудно.

Според проф. Георги Касчиев едва ли някой ще прибегне до използване на такова оръжие заради последствията, които си би си навлякъл.

По-рано стана ясно, че генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси се е съгласил по време на телефонен разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба спешно да изпрати експерти в мирни съоръжения в Украйна, за които се твърди, че разработват "мръсна бомба".

Историк пред Дарик: Забравяме ужасите на войната, живеейки в мирни времена

В неделя руският министър на отбраната Сергей Шойгу изрази загриженост относно предполагаемо възможно използване на т.нар. „мръсна бомба” от страна на Украйна. Западните страни отхвърлиха подобни опасения. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков обаче заплахата Киев да използва „мръсна бомба“ е очевидна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Шойгу е задействал "телефонна въртележка", като се е обаждал на министрите на отбраната от НАТО. Според Зеленски само Путин може да използва ядрени оръжия в Европа.

Русия нанесе масирани ракетни удари в Украйна

"Дори самата руска заплаха от ядрено оръжие - и още повече срещу нашата страна, която се отказа от ядрения си арсенал... е причина както за санкции, така и за още по-голямо засилване на подкрепата за Украйна. Ако Русия казва, че Украйна уж подготвя нещо, това означава едно: Русия вече е подготвила всичко това", каза той.

САЩ, Франция и Великобритания отрекоха твърденията на Русия, че Украйна се готви да използва бомби с радиоактивно съдържание на своя територи. В съвместно изявление трите страни потвърдиха непоклатимата си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Недоверието на някои страни към информацията на Москва за "мръсната бомба" на Украйна не означава, че няма такава заплаха, каза днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери. По думите му заплахата е очевидна.

Зеленски обвини руснаците, че плячкосват медицинско оборудване

Работата по „мръсната бомба” е в последен етап, заяви на брифинг по -късно началникът на руските войски за радиационна, химическа и биологична защита Игор Кирилов. Той каза, че Министерството на отбраната на Русия разполага с информация, че режимът в Киев готви провокация, свързана с т.нар. „мръсна бомба”.

"Две украински организации са натоварени със задачата да създадат „мръсна бомба”. Те почти са приключили работата си. Украйна може да представи „мръсната си бомба” като руско ядрено оръжие с малък капацитет, което е избухнало. Тъй като използва и силно обогатен уран", каза Кирилов.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Руската федерация ще повдигне въпроса за украинската „мръсна бомба” в ООН. Дипломатът подчерта, че Москва внимателно е проверила информацията и че Киев разполага с всичко необходимо за производството на оръжия за масово унищожение.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм