Русия е нанесла масирани ракетни удари в Украйна, включително столицата Киев, причинявайки прекъсвания на електрозахранването и водата, твърдят украински официални лица.

След атаката в Севастопол: Русия се оттегля от сделката за украинското зърно

Съобщава се за най-малко две експлозии в Киев. Един жител каза пред Би Би Си, че кварталът му вече е без електричество.

В североизточния град Харков са били ударени критични инфраструктурни съоръжения, съобщиха местните власти.

Зеленски обвини руснаците, че плячкосват медицинско оборудване

Ударите идват, след като Русия обвини Украйна за атака с дрон срещу Черноморския й флот в анексирания Крим.

Припомняме, че руското ръководство, включително президентът Владимир Путин заяви готовност да преговаря с Украйна, увери руският външен министър Сергей Лавров в интервю за филма "Светът на ръба. Уроците от Карибската криза", който беше показан в неделя по Първи канал.

ООН следи със сателити щетите върху украинските културни обекти

"Готовността на Русия, включително на нейния президент, за преговори [за Украйна] остава непроменена. Ние винаги ще бъдем готови да изслушаме какви предложения имат нашите западни партньори за намаляване на напрежението, така че ако към нас се обърнат с някои реалистични предложения, базирани на принципите на равнопоставеност и зачитане на интересите на другите, насочени към намиране на компромиси и балансиране на интересите на всички страни, разбира се, пречки от нас няма да има, както винаги е било в миналото“, каза Лавров.

„Москва е разтревожена от желанието на Варшава да стане кандидат за разполагане на американски ядрени бомби“, изтъкна още Сергей Лавров.

Украйна получи от Москва тялото на американски доброволец

Сателитни снимки „преди и след“ пък помагат да се проследят щетите, които руската война в Украйна нанася на културните обекти в страната, предаде Euronews.

Агенцията на ООН за култура ЮНЕСКО е проверила щетите на 207 културни обекта в Украйна след руската инвазия на 24 февруари. Това става възможно с помощта на сателитния център на ООН UNOSAT.

“Наистина може да спаси живота ви”. Приложение “разминира” Украйна (видео)

Досега са повредени 88 религиозни обекта, 15 музея, 76 сгради с исторически и художествен интерес, 18 паметника и 10 библиотеки.

Сред тях е и театърът в южния град Мариупол, където се укриваха хиляди хора, включително деца.

"Заключението ни е, че е лошо и може да продължи да става още по-лошо", заяви пред репортери на брифинг в Женева директорът на ЮНЕСКО за култура и извънредни ситуации Криста Пикат.

Анализът на екипа ще бъде споделен на онлайн платформа за проследяване, която ще стартира скоро.

Какво е „мръсна бомба“?

"Нашата основна отговорност е да се уверим, че разполагаме с информация за състоянието на обектите, за да сме готови за възстановяване. Знаем, че при предишни обстоятелства тази документация е била използвана и от властите в страната, ако искат да разгледат обвинения във военни престъпления", каза Пиккат. 

Очаквайте подробности!

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм