Огромна територия, в която с оттеглянето на „червената вълна“ - под ударите на украинската контраофанзива - остават заровени десетки хиляди мини, оставени от руснаците. Огромен риск, особено за децата. Но има и приложение за смартфони, което предупреждава за „заплаха при приближаване към опасни зони“, като картографира територията, на която се намирате в момента, и посочва местата, където са заровени мини, предаде „Rai News“.

Украйна: Полетата трябва да бъдат разминирани преди жътва (видео)

Украинското правителство и международните организации са силно обезпокоени от мините, разпръснати на освободената територия. Според източници от Киев спасителите вече са унищожили „повече от 40 000 взривни устройства само на териториите на Донецка, Харковска и Херсонска област, освободени от руснаците“.

Затова Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна призовава гражданите да си инсталират мобилното приложение „Demining of Ukraine“ (Разминиране на Украйна), което „трябва да заеме място в смартфона на всеки украинец: в крайна сметка то наистина може да спаси живота ви“, гласи съобщението, разпространено от официалните канали на властта.

Канадски сапьори ще обучават украински войници в Полша

Апликацията позволява да се проследява местоположението на взривни обекти, като интерактивна карта показва „възможни опасни зони“, както и „вече потвърдени“ зони, които трябва да се избягват. 

Приложението позволява „бързо да предупредите служителите на държавната служба за спешна помощ“ или да повикате сапьори, които да проверят и неутрализират заровени мини.

Според официалните украински канали те са предимно с руски произход, но на терена често се откриват и взривни устройства, оставени от украинци в ранните етапи на войната, за да забавят настъплението на войските на Путин.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм