Силни наводнения от ледникови езера, образували се или увеличили обема си в резултат на климатичните промени, застрашават най-малко 15 милиона души по света, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на изследване, публикувано в "Нейчър къмюникейшънс".

Най-голяма заплаха грози четири страни - Индия, Пакистан, Китай и Перу, отбелязват авторите на първата по рода си глобална оценка на районите, застрашени от това явление. 

Топ 5 на най-екосъобразните ски курорти в света

Ледниковите езера са особено нестабилни, тъй като най-често са преградени от лед или седименти. Когато натрупаната вода пробие тези естествени бариери, по течението й надолу могат да се появят силни наводнения, които по пътя си причиняват хиляди смъртни случаи. 

Опасността е най-голяма, когато голям брой хора живеят в близост до подобни езера, обяснява Каролайн Тейлър, водещ автор на изследването от университета на Нюкасъл, Великобритания.

Айсберг с размерите на Лондон се откъсна в Антарктида

Учените прогнозират, че наводненията от ледникови езера ще се влошат със затоплянето на климата.

Общо ледниците по света са губили около 332 гигатона лед годишно между 2006 и 2016 г. От 1990 г. броят и обемът на ледниковите езера в света са се увеличили с по около 50 процента, според сателитни данни.

Само в планинските райони на Азия над девет милиона души са пряко застрашени от потенциални наводнения от ледникови езера, включително пет милиона в Северна Индия и Пакистан.

Ски курортите в Европа затварят поради липса на сняг

Последните изследвания показват, че половината от 215 000 ледници на Земята и една четвърт от тяхната маса ще се стопят до края на века, дори ако глобалното затопляне бъде ограничено до 1,5 градуса Целзий - амбициозната цел на Парижкото споразумение, която много учени вече смятат за непостижима.
       
През последния век една трета от покачването на морското равнище в света е резултат от топенето на ледници.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм