Голям айсберг се е откъснал от Антарктида, съобщи Британската антарктическа служба (BAS) на своя уебсайт, цитирани от БГНЕС.

"Огромен айсберг (1550 кв. км) с размерите на Лондон се откъсна от дебелия 150 м леден шелф Брант. Той се откъсна, след като пукнатини, появили се по естествен път през последните няколко години, се разпространиха по целия леден шелф, предизвиквайки откъсването на нов айсберг", се казва в публикацията.

Публикуваха кадри на „Титаник” с безпрецедентна резолюция (видео)

Събитието е второто голямо айсбергово откъсване в тази част на континента през последните две години.

Изследователската станция на агенцията е разположена на ледника, от който се е откъснал айсбергът. Намиращите се там учени съобщиха, че тяхната зона на разполагане не е била засегната. Според изследователите ледникът има сложна структура и последиците от откъсването му могат да бъдат непредсказуеми.

Всички промени в ледника се наблюдават редовно чрез специална автоматизирана система.

Полярната ни експедиция ще отплава от Варна за Южния полюс

Доминик Ходжсън, глациолог от Британската антарктическа служба, описва случилото се като част от естественото поведение на ледения шелф Брант. Професорът подчертава, че това не е свързано с изменението на климата.

Специалистите ще продължат да наблюдават движението на новия айсберг, който по-късно ще бъде наименуван от Националния център по ледовете на САЩ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм