Стрелецът, нападнал словашкия премиер Роберт Фицо, е с повдигнато обвинение за опит за убийство.

Предполагаемият нападател не е официално назован, но в словашките медии се появи информация, че това е 71-годишен мъж от град Левице. Според съобщенията той може да бъде осъден на доживотен затвор.

Състоянието на словашкия премиер се стабилизира, след като в сряда той бе прострелян от гражданин измежду тълпа от хора в словашкия град Хондлова, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА. Фицо е дошъл в съзнание, след като е претърпял животоспасяваща операция.

Медии цитираха правителството, според което стрелбата е имала политически мотив. В полицията е разпитана съпругата на Фицо.

Мириам Лапуникова, директор на Университетската болница „Ф. Д. Рузвелт“ в Банска Бистрица, където е приет Фицо, е заявила, че премиерът е претърпял петчасова операция, извършена от два екипа за третиране на множество огнестрелни рани, предаде БТА.

„Към този момент състоянието му е стабилизирано, но наистина е много сериозно, той ще остане в интензивното отделение“, заяви Лапуникова.

През нощта лекарите са стабилизирали състоянието на Фицо, но то продължава да е тежко.

„За съжаление, състоянието му продължава да е много сериозно поради сложния характер на раните, но всички искаме да вярваме твърдо, че ще успеем да овладеем ситуацията“, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк, съобщи БТА.

Словашкият премиер е прострелян 4 куршума, съобщи специално по Дарик радио минути след инцидента журналистът от Словакия Вера Христова. Според нея политическата ситуация в държавата е била силно напрегната,  тонът между опозиция и управляващи - силно влошен.

Фицо е противоречива личност на словашката политическа сцена. Настоящият му мандат е четвърти, а управлението му - съпътствано със скандали.

Очаквайте подробности.