Словашкият премиер Роберт Фицо е бил ранен при стрелба след правителствено заседание, съобщи в сряда информационна агенция TASR, предаде от "Ройтерс".

Роберт Фицо е прострелян в словашкия град Хандлова. 59-годишният премиер е бил откаран в болница в централния град, след като е провел правителствено заседание там и е бил транспортиран с хеликоптер до град Банска Бистрица за спешно лечение.

"Покушението срещу министър-председателя Роберт Фицо беше извършено днес по време на изнесеното заседание на правителството в Хандлова", се казва в изявление на правителствената служба.

Свидетел на Ройтерс е чул няколко изстрела след заседанието в Хандлова, североизточно от столицата Братислава. Полицията е задържала един мъж, а служителите по сигурността са натикали някого в кола и са потеглили, каза свидетелят.

Според телевизия "Joj" по Роберт Фицо е стрелял 71-годишен мъж от Левице. "Маркиза" информира за мъж на средна възраст. Полицията го е арестувала след покушението.

Пред Ройтерс свидетел коментира, че е чул няколко изстрела и че е видял мъж, задържан от полицията. Свидетелят разказва още, че е видял представители на правителствената служба за сигурност да бутат някого в кола и да си тръгват. Правителствената администрация не е намерена веднага за коментар.

Словашкият главен прокурор Марош Жилинка осъди нападението срещу Роберт Фицо като "посегателство срещу самата същност на държавността".

"Считам днешното нападение за недопустимо. То е кулминация на настроенията, които се подхранват в обществото", заяви още по темата главният прокурор.

Жилинка допълни, че след покушението ще има безкомпромисен отговор от страна на властите и ще бъдат предприети всички стъпки, за да се гарантира, че извършителят на "този отвратителен акт ще бъде безкомпромисно и справедливо наказан".

Информацията за стрелбата по премиера Фицо е ужасяваща, заяви председателят на партия "Свобода и солицарност" Бранислав Грьолинг. "Осъждам всяко насилие и нападения срещу политици и се надявам, че министър-председателят скоро ще се възстанови".

"Битката на политическите мнения трябва да се води в дискусии и с думи, а не на улицата и с оръжие. Бих искал също така да помоля всички политици да успокоят ситуацията и да не я изострят допълнително", написа той във Facebook.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди нападението:
"Подобни актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията - най-ценното ни общо благо. Мислите ми са с премиера Фицо и неговото семейство", заяви фон дер Лайен.

След нападението в личния профил на Фицо във Facebook се появи съобщение, според което "следващите няколко часа са решаващи".

"България остро осъжда бруталното посегателство срещу министър-председателя на Словакия". Това заяви в социалната мрежа Х президентът Румен Радев.

„Подобно насилие застрашава стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо. Молим се за живота на Роберт Фицо“, посочи държавният глава.


 

https://twitter.com/PresidentOfBg?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1790758472599978222%7Ctwgr%5Ee9536bc2f4587e700525bc2aa95d842a41730346%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fblitz.bg%2Fpolitika%2Fgneven-rumen-radev-s-prva-reaktsiya-sled-atentata-sreshchu-fitso_news1018184.html