Политическото разделение в Словакия и напрежението между управляващи и опозиция са карали словаците да усещат, че нещо подобно може да се случи. Това заяви специално за Дарик радио журналистът от Словакия Вера Христова по повод покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо.

Той бе показно прострелян в сряда следобед в словашкия град Хандлова на излизане от изнесено заседание на правителството.

Мъжът, натиснал спусъкът, е бил възрастен, на 71-години. Фицо е прострелян с 4 куршума, обясни Вера Христова, като уточни, че за момента не са ясни причините за нападението, но някои от хипотезите са свързани с огромното разделение в държавата и обвиненията към четвъртото управление на Робeрт Фицо.

На въпрос какви са причините, които могат да накарат стрелеца да натисне спусъка срещу Фицо, Вера Христова отговори:

“Това е просто разделената държава. От октомври 2023 г. имахме парламентарни избори (в Словакия - бел. ред.) и много нечестно се раздадоха картите, както се казва. И от тогава ситуацията стана много разделена, защото много нечестно свършиха изборите и тези три партии, които направиха правителството, някак, въпреки че са във властта с много остри думи, чак мръсни думи, извинявам се, че го казвам, говорят за опозицията и правят неща, които много ги учудват”, каза Христова.

По думите ѝ, от друга страна опозицията не се примирявала с това положение и непрестанно се провеждали протести срещу правителството.

“Днес (в сряда - бел. ред.) точно имаше в Братислава голям протест, за да махнат министъра на културата, която е проблематичен кадър в правителството. Просто държавата е разделена и хората, които следят словашката политика и хората, които се интересуваме какво става в нашата държава, някак подсъзнателно ни беше страх, че нещо такова може да се случи, защото тези емоции вече много се изостриха”, обясни журналистът от Словакия.

Тя уточни, че обикновено след такива срещи като заседанието на парламента в Хандлова, премиерът се среща с хора и ги поздравява.

“Но според всички този възрастен човек никой не е заподозрял, че може да направи нещо такова. Доколкото разбрах той е от град Левице и е притежавал легално това оръжие”, заяви Христова.

Запитана дали разделението в държавата се дължи на политиката на управляващите да не се снабдява с оръжие Украйна, журналистът обяви:

“Не мога да кажа, че е само това. Това е само една от сферите. Те казват, че искат да правят някаква по-национална политика. Проблемът, според мен е друг - предното правителство имаше голям интерес да проследи предните правителства на Роберт Фицо. Роберт Фицо беше най-дълго премиер в Словакия. Това беше неговият четвърти мандат. И дори трябваше третия път да свърши предварително, защото тогава убиха един журналист Ян Куциак и неговата бъдеща съпруга - двама млади хора на 27 години бяха убити. Той беше журналист, който пишеше за хората около премиера Фицо. Следващото правителство започна да изследва всички тези хора и те бяха в много силно подозрение и се казваше, че Фицо е имал интерес да си спаси хората, да спаси своята политическа гарнитура и затова правеше тези работи. Това се говори в Словакия. Корупционни, много страшни корупционни практики, дори мафиотски практики”, казва Христова.

По думите ѝ партията на Фицо “Посока - социална демокрация” е ликувала след победата на изборите през есента на м.г. точно заради това.

“Но въпреки това не се успокои ситуацията, а продължаваха да афектират опозицията с груби думи, с ненавист”, заяви журналистът. И добави, че дори президентът се е принудил да призове управляващите и опозицията да спрат с нападките, защото те водят до това, което на Фицо се е случило. 


Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.