59-годишният Роберт Фицо е ярка, но не съвсем положителна политическа фигура в Словакия. Управлявал страната няколко пъти, замесен в редица скандали, но преизбиран неколкократно за поста на министър-председател. 

През 1999 г. Фицо основава лявоцентристката Посока – социална демокрация (СМЕР). 

Печели избори, подава оставка след протести и...всичко отначало 

Фицо е премиер на Словакия за първи път през 2006 г. до 2010 г., когато подава оставка, за да се върне отново на поста две години по-късно. След предсрочните парламентарни избори през 2012 г. той сформира кабинет, управлявал страната до 2018 г., когато отново злополучно напуска поста си. 

Убийство на журналист и съмнения за връзки с мафията

След убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова през 2018 г., Фицо подава оставка и напуска поста на министър-председател. Причината - най-масовите граждански протести в Словакия след 1989 г. Преди премиерската оставка, “улицата” сваля от поста и вътрешния министър Роберт Калиняк, както и тогавашния шеф на полицията. 

Преди да бъде убит словашкият журналист е разследвал връзките между премиера и представители на ъндърграунда. Роберт Фицо отхвърля категорично всички подозрения. Върховният съд на Словакия призна за за извършител на убийството Мирослав Марчек, който получи 25-годишна присъда.

Отношение към журналистите

Премиерът на Словакия предизвиква вълна от критики към себе си след като в свое изявление нарече журналистите "мръсни, антисловашки проститутки". Повод за скандалните епитети бяха въпроси към него, свързани с обвиненията в нарушения на правилата по време на словашкото председателство на ЕС.

Нито един куршум повече за Украйна

Година след началото на военната инвазия на Русия в Украйна и по време на предизборната кампания в Словакия Роберт Фицо влиза в европейските новинарски емисии с поредно гръмко изказване. Той заявява, че страната му няма да изпрати “нито един куршум повече” в помощ на Украйна. Думите на Фицо са в ярък контраст на силно проукраинската позиция, която заема предходното правителство. 

Има обаче и много лична причина, поради която Фицо не харесва Украйна, пише в свой анализ по темата Политико. Всичко датира от 2009 г., когато той е министър-председател на Словакия в първия си мандат. На 7 януари същата година дългогодишният спор между Русия и Украйна за природния газ се преверъща в криза и руските газови потоци през Украйна за страните от ЕС спират - криза за Словакия в средата на зимата. Прекъсването на доставките струва на словашката икономика около 100 млн. евро на ден, тъй като заводите са принудени да спрат работа.

Отчаяният Фицо се обажда на Владимир Путин и на тогавашният украински министър-председател Юлия Тимошенко, за да се възстанови подаването на газ. Рано сутринта на 14 януари словашка делегация, водена от Фицо, каца в Киев, за да се срещне с украинското правителство. Пред камерите на журналисти Тимошенко в продължение на 20 минути ругае Фицо за това, че е взел страната на Москва в газовия спор. “Фицо беше червен от гняв. Беше катастрофа, той беше унизен”, коментира след случая високопоставен словашки служител. 

Словашката делегация отпътува за Москва, където е посрещнати от Путин на изискана церемония в Кремъл. “След това Фицо започна да заема открито антиукраинска позиция”, казва Александър Дулеба, старши сътрудник в Словашката асоциация за външна политика. 

“Той каза, че не е необходимо да подкрепяме украинците, Украйна няма нужда от нас, те не водят сериозни разговори с нас. Това е лично”. 

Арестуван от полицията

По време на пандемията COVID-19 Фицо е задържан в Братислава за организиране на антиправителствен митинг, който нарушава ограниченията, наложени от властите. Той е яростен критик на правителствените мерки срещу пандемията и се противопоставя на ваксинирането. 

...и отново преизбран

През 2023 г. на изборите за парламент, партията Посока – социална демокрация (СМЕР) събира най-голяма подкрепа и Роберт Фицо сформира поредно правителство с коалиционни партньори лявоцентристката "ХЛАС" и националистическата Словашка национална партия.