Акция срещу укриване на приходи и неспазване на законодателството са провели вчера данъчните на територията на най-големия открит пазар на Балканите- този в Димитровград, съобщават от приходната агенция. 10 от проверените търговски обекти са запечатани от данъчните. 


Инспекторите от звеното за фискален контрол са проверили 32 обекта, като са установени 29 нарушения, съобщават от офиса на приходната агенция в Хасково. 10 от констатираните нередности са неиздаване на касова бележка, в 6 обекта е имало разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата, а други не са притежавали свидетелство за регистрация или са издавали документи за продажба без необходимите реквизити. На 10 от търговците е наложена административна мярка „запечатване на обект“. Екипите на „Фискален контрол“ са направили 16 инвентаризации, като са преброили и описали стоките и са изискали документи за произхода им и фактури.


По-рано днес от областната дирекция на МВР в Хасково съобщиха, че 39-годишна  от омурташкото село Беломорци е била заловена на пазара в момент на продажба на непопълнени фактури с фиктивен издател, към които имало прикрепен касов бон на различна стойност. Полицаите са иззели 65 непопълнени бланки.


Пак при акцията на Неделен пазар в Димитровград криминалисти са иззели ментета от търговски обект на тържището и лек автомобил, ползвани от двама жители на Нова Загора. В павилиона са намерени 330 ментета, а в колата още 33 фалшиви стоки. Двамата собственици на 21 и 32 г. са ги предали на разследващите с протоколи по образуваните досъдебни производства.


Проверките на приходната агенция продължават, като целта им е да предотвратят опитите за неотчитане на приходи и да предпазят потребителите от недобросъвестни търговци. От НАП препоръчват на гражданите да изискват касова бележка при покупка на стоки и услуги, като по този начин те ще гарантират потребителските си права и ще намалят риска търговците да укриват приходи, коментират от офиса на НАП в Хасково.