Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси кацна в Тайван, пренебрегвайки поредицата от все по-остри предупреждения и заплахи от страна на Китай, които доведоха до покачване на напрежението между двете световни суперсили.

Пелоси, която е втора по ред за президентския пост, е най-високопоставеното избрано длъжностно лице в САЩ, което посещава Тайван от 25 години насам, а Пекин даде ясно да се разбере, че смята присъствието ѝ за сериозна провокация, която поставя региона в напрежение.

Вероятна визита на Пелоси в Тайван предизвиква спад на азиатските борси

Телевизионни кадри на живо показаха как 82-годишният законодател, който пристигна с американски военен самолет на летище "Саншан" в Тайпе, е посрещнат при пристигането си от външния министър Джоузеф Ву, съобщи АФП.

Понастоящем Пелоси е на обиколка в Азия и въпреки че нито тя, нито офисът ѝ потвърдиха посещението в Тайпе, множество американски и тайвански медии съобщиха, че то е планирано - което предизвика дни на гняв от страна на Пекин.

Минути преди пристигането ѝ китайските държавни медии обявиха, че напреднали изтребители Су-35 пресичат Тайванския проток. В краткия доклад нямаше подробности за времето или точното място на пресичането.

Нанси Пелоси пристигна в Малайзия

"Нарушаването на вярата на САЩ по тайванския въпрос е подло", заяви китайският външен министър Ван И в коментари, публикувани на уебсайта на неговото министерство по-рано, в които не се споменава конкретно Пелоси.

Китай смята самоуправляващия се, демократичен Тайван за своя територия и се е зарекъл един ден да завладее острова, ако е необходимо, със сила.

Той се опитва да държи Тайван изолиран на световната сцена и се противопоставя на държавите, които имат официален обмен с Тайпе.

Китай забрани вноса на тайвански храни

В телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън миналата седмица китайският президент Си Дзинпин предупреди Съединените щати да не си "играят с огъня" по отношение на Тайван.

Макар да се разбира, че администрацията на Байдън се противопоставя на спирането на Тайван, БГНЕС припомня, че говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че Пелоси има право да отиде там, където пожелае.

"Няма причина Пекин да превръща едно потенциално посещение, съответстващо на дългогодишната политика на САЩ, в някаква криза", каза той пред репортери.

Китайски медии: Ако Западът атакува пръв, Пекин ще отговори

Последният председател на Камарата на представителите, посетил Тайван, беше Нют Гингрич през 1997 г.

Кърби се позова на разузнавателни данни, според които Китай подготвя възможни военни провокации. Той заяви, че макар Вашингтон да не се опасява от директна атака срещу самолета на Пелоси, това "повишава залозите от погрешна калкулация".

Кърби обаче отново заяви, че политиката на САЩ спрямо Тайван е непроменена.

Това означава подкрепа за неговото самоуправляващо се правителство, като същевременно дипломатически се признава превесът на Пекин над Тайпе и се противопоставя на официалното обявяване на независимост от страна на Тайван или на силовото му превземане от Китай.

Китай сигнализира, че може да пропусне целта за икономически растеж

Междувременно Москва заяви, че е "абсолютно солидарна с Китай", като нарече перспективата за посещение на Пелоси "чиста провокация".

Китай отказва да осъди руската инвазия в Украйна и е обвиняван, че осигурява дипломатическо прикритие на Кремъл, като взривява западните санкции и продажбите на оръжие на Киев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм