Вероятността от предстоящо посещение в Тайван на председателката на американската Камара на представителите Нанси Пелоси предизвика спад на азиатските борси на фона на опасенията на инвеститорите от ескалация на напрежението с Китай, предаде Франс прес.

Нанси Пелоси пристигна в Малайзия

Пазарите и без това са изнервени от поредица съобщения, показващи, че световните икономики започват да страдат от нарастващата инфлация и увеличенията на лихвите на централните банки. Сега операторите се боят и от дестабилизиране на региона в случай на китайски ответни мерки на визитата на Пелоси.

Тайван се готви за война

Ако посещението бъде потвърдено, председателката на Камарата на представителите ще бъде най-високопоставеният американски представител, посетил Тайван, след нейния предшественик Нют Гингрич през 1997 г.

Пекин смята острова като част от своята територия и се е зарекъл да си го върне един ден. Китайските власти предупредиха многократно и твърдо, че ще приемат такава визита като провокация.

Китайски медии: Ако Западът атакува пръв, Пекин ще отговори

Фондовите борси в Хонконг и Шанхай отчетоха спад в края на сесията, като изгубиха около 3 процента. В Тайпе спадът беше от 1,8 на сто, а в Токио - над 1 процент. Понижение на котировките се наблюдаваше и на другите борси в региона - в Сеул, Сингапур, Джакарта, Сидни и Уелингтън.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм