На фона на нарастващите търкания със САЩ и западните държави Китайската народноосвободителна армия (НОАК) ще започне военни операции, ако потенциален противник атакува пръв. Това се казва в редакционна статия, публикувана във вторник от китайския вестник "Global Times".

Китай сигнализира, че може да пропусне целта за икономически растеж

Изданието не уточнява дали става дума за военна атака или за по-мащабни политически провокации, като например евентуално посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

"САЩ и западните държави предпочитат Китай да "скрие зъбите си", като по този начин не представлява заплаха", се посочва в материала. "Ние не атакуваме, докато не бъдем атакувани. Но ако бъдем нападнати, Китай със сигурност ще предприеме контраатака", пише още в статията.

Китай обяви военно учение близо до Тайван

Вестникът напомня на читателите, че в историята на китайския народ е имало много войни:"китайският народ, който е преживял тези мъчения, обича и цени мира повече от всеки друг".

Както се уточнява в статията, НОАК "никога не се е страхувала от сражения и винаги е постигала успехи в тях". "През последните 10 години китайската армия стана много по-мощна, както по отношение на въоръжението и оборудването, така и по отношение на организацията, бойната и теоретичната подготовка", отбелязват авторите. "Страната ни укрепва военната си мощ, за да защити суверенитета си, да гарантира сигурността и да защити интересите си за развитие. Като се имат предвид външните заплахи и предизвикателства, пред които е изправен Китай, бойната му мощ все още е недостатъчна", се съобщава в материала. Подчертава се, че Пекин трябва постоянно да полага усилия за укрепване на националната отбрана, като изгради "армия, която да отговаря на статута на Китай".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм