Китай спира вноса на 35 тайвански износители на бисквити и сладкиши в знак на предупреждение към самоуправляващия се остров преди евентуалното посещение в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, предаде БГНЕС.

3200 тайвански компании, регистрирани в китайската митница в категорията "храни", 2066 вписвания са били посочени като "временно преустановяване на вноса”, съобщи официалната тайванска централна информационна агенция.

Нанси Пелоси пристигна в Малайзия

Според изчисленията на Ройтерс, направени въз основа на регистрационните данни, публикувани на уебсайта на китайската Главна митническа администрация, сред 107-те вписвания в категорията "бисквити, сладкиши и хляб" 35 са били вписани като "временно преустановен внос".

"Научих за забраната, преди да си тръгна от работа снощи", заяви бизнес мениджър на един от засегнатите тайвански производители на храни, като добави, че не знае защо неговата компания е била забранена.

Вероятна визита на Пелоси в Тайван предизвиква спад на азиатските борси

По негови думи има компании за храни, които казват, че продуктите им вече са били отхвърлени от китайските митници.

Отстраняването на хранителните продукти стана в момент, когато Китай многократно предупреждаваше Нанси Пелоси да не ходи в Тайван.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм