Най-успешният гръцки изпълнител в света гостува на сцената на Античен театър, Пловдив тази вечер от 20.00 часа. Йоргос Даларас, известен още като „Бащата на гръцкия блус”, ще представи в Града на тепетата подбрани класики от огромния си репертоар. Гласът му ще е придружен от оркестър от духови инструменти, китари, гръцки бузуки и вокали.

Самият той има колаборации и дълготрайни партньорства със световни музиканти като Стинг, Дулсе Понтеш, Брус Спрингстийн, Пако де Лусия, Ал ди Меола, Питър Гейбриъл. „Те са като една мечта, защото като малко дете, когато се занимавах с народна музика, нямаше път, за да стигна до тях”, спомня си музикантът. Но когато им дава свои творби, те веднага му отговарят и го канят в общи проекти. „Тогава разбрах, че когато искаш нещо много, е възможно Вселената да помогне то да се сбъдне”, казва Даларас.

С Пако де Лусия и с Ал ди Меола по-късно „гръцкият Брус Спрингстийн” нееднократно дели сцената с тях. С Дулсе Понтеш го свързва трайно приятелство, като придружава португалката във фадо и латино ритмите. Със Стинг пък записват и изпълняват по световните сцени емблематичната „Mad About You”, съчетала уникалните гласове на двамата, лириката на любовната песен и източната чувственост на гърка.

За първи път срещнах български музиканти, когато Горан Брегович доведе в Атина жени, които пеят български народни песни”, разказва за срещата си със солистките на „Мистерията на българските гласове” Йоргос Даларас. 

Билетите за концерта му в Плводив довечера са на привършване.