Когато става въпрос за понижаване на кръвното налягане, проучванията обикновено показват, че аеробните или кардио упражненията са най-добри.

Ново изследване обаче открива, че друг вид физическа активност си струва да бъде включена в ефективните инструменти за предотвратяване и лечение на хипертония, пише Darik Business Review.

Доказано: Дори един ден край морето влияе добре на здравето

Упражнения, които ангажират мускулите без движение - като клекове на стена и планкове, може да са най-добри за понижаване на кръвното налягане, според голямо проучване, публикувано във вторник в British Journal of Sports Medicine.

Този тип физическа активност е известна като изометрична или статична, според Mayo Clinic. Изометричното мускулно действие се случва, когато мускулите се свиват, но не променят видимо дължината си и ставите не се движат, което подобрява стабилността на тялото.

Изометричните упражнения могат да се изпълняват със или без тежести, като се разчита само на собственото тегло, посочва CNN.

Най-доброто упражнение за понижаване на кръвното налягане

Систолното кръвно налягане измерва максималното налягане в артериите, докато сърцето се свива и отпуска, докато диастоличното кръвно налягане показва какво е артериалното налягане, когато сърцето си почива между ударите.

Авторите определят здравословното кръвно налягане в покой на 130/85 mmHG, а високото е с показания 140/90 mmHG или повече. Първите числа показват стойностите на систолното налягане, а вторите на диастолното.

Препоръчваните в момента аеробни или кардио упражнения, като бягане или колоездене, са ефективни, но се основават на стари изследвания.

Учените преразглеждат проведените проучвания между 1990 г. и февруари 2023 г., като установяват, че изометричните упражнения водят до най-голям спад в кръвното налягане, в сравнение с други видове физическа активност.

Изпълнението на клекове на стена (изометрично упражнение) е най-ефективно за намаляване на систоличното налягане, а бягането (аеробно упражнение) е най-полезно за намаляване на диастолното налягане, но изометричното упражнение като цяло е най-доброто за понижаване на двата елемента на налягане.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм