Контрабандни 3490,7 грама златни и 3898 грама сребърни накити на обща стойност 345 844 лева задържаха митничарите при две отделни проверки на пункта „Капитан Андреево“, съобщават от Агенция „Митници“.

При единия от случаите на 16 ноември митнически инспектори от мобилни групи откриват 3490,7 грама златни изделия при проверка на автобус, пътуващ от Турция за Румъния. На първия ред от пасажерските седалки е открита чанта с девет плика, в които са били укрити бижутерийни изделия от жълт метал - пръстени, гривни, колиета, синджири, медальони и обици. Експертизата установява, че изделията са изработени от злато - 14 карата, а общата им стойност е 334 150 лева.

В хода на проверката е установено, че златните бижута са собственост на един от пътниците- 29-годишен турски гражданин. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура –Хасково и срещу нарушителя е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лв., като му е наложена и забрана да напуска страната.

Другият случай е от 17 ноември, когато на пункта пристига пътнически микробус с чужда регистрация. В превозното средство, управлявано от украински гражданин, пътували 8 пътници от Турция през България за Украйна. Всички те заявили пред митническите служители, че не пренасят акцизни стоки, стоки с търговски характер и благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях.

При щателна митническа проверка в багажното отделение, в един от пътническите сакове, е открит пакет, съдържащ изделия от бял метал. В хода на проверката се установява, че сакът е на една от пътничките – украинска гражданка. При личен преглед в двата джоба на якето, с което била облечена и дамската и чанта, са открити четири прозрачни полиетиленови плика със синджири, медальони, гривни и обици от бял метал. Според експертната оценка на вещото лице изделията са от сребро, проба 925 с общо тегло 3898 грама, на стойност 11 694 лева. Сребърните накити са задържани. На нарушителката е съставен акт за административно нарушение.