Над 30 души са на медикаментозно лечение заради трихинелоза. Заразяването е станало в резултат на нерегламентирана търговия с месо от отстреляно в района на с. Медени поляни, общ. Велинград диво прасе и производството и консумацията на нетермично преработени месни продукти, съобщиха от БАБХ. Във връзка със сигнала от дома на собственика са иззети и насочени за унищожаване наличните 30 кг. месни продукти. 

В разгара на активния ловен сезон броят на положителните проби за наличие на трихинела при диви свине е увеличен значително. По данни от мобилното приложение на БАБХ, в което се отразяват резултатите от лова на диво прасе,  от 1 октомври миналата година са отстреляни 7732 животни, като при 113 е доказано наличието на паразитното заболяване. От началото до края на 2023-та година положителните случаи са 121, като най-много са те в областите Кърджали – 41, Хасково - 19 и Смолян – 12.

Ръководството на БАБХ напомня, че консумацията на неизследвано месо от диво прасе или на месо, за което лабораторните тестове не са приключили, представлява сериозна опасност за здравето на хората. Едва след приключване на анализа, доказващ отсъствие на заразата, месото може да бъде предоставено за консумация.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм