В мръсотия и непочистени клетки, без вода, светлина и достатъчно пространство. Над 200 кучета живеят в потресаващи условия в приюта в столичния район „Връбница“, съобщи bTV.

Доброволец успява да влезе там на проверка, а резултатите са шокиращи. 

„Всичко е шокиращо. Влизаме и директно от портала се насочвам с камерата към животните. Лоша санитарна обстановка, кучетата спят във фекалии, в различни секрети. Първата проверка я направихме в 10:30 ч., час и половина след началото на работния ден. Обстановката вътре беше потресаваща, всичко беше в цвят, в който не трябва. Кучетата бяха без вода, във водата имаше фекалии, храна. Ужасяващи картини, имаше кучета в несвяст – това беше на 6 ноември. На проверката във видеото дойдохме в 15 ч. към края на смяната на целия екип и ситуацията не беше по-различна. Отново заварихме кучета без вода, завряни по 10 в един бокс, което е крайно недопустимо. Видимо кучетата са в депресия. На други не е ясно какво им е състоянието“, разказа в „Тази сутрин“ Алек Топалов, който е доброволец.

На това ужасяващо място се намират около 200 животни, които са поставени в едва 30 клетки. Въпросният приют всъщност е стационар на клиника, в която изпращат кучета, след като бъдат кастрирани. Повечето са с рани след операцията и се изсипват там, за да се свестяват след упойката, допълни той. 

За да влезе там, Алек Топалов намира контакти през общински съветник, а оттам и през депутат. По думите му според законодателството само депутат може да осъществи контрол на дейността на това място.

„Като влязохме работещите там имаха голямо желание да ни изгонят, да не заснемем нищо и да не изнесем информация. Както каза единият лекар: „пак ще ни разнасяте из социалните мрежи, по телевизията ще ни дават. Аз вървя с камерата и буквално каня всяко лице да отидем и да сложим вода на кучетата, а лекарят отговаря най-нагло, че това не е негово задължение“, допълни Алек Топалов. 

За мястото отговаря общинското предприятие „Екоравновесие“. То разполага с още два обекта - приют в Сеславци, където пристигат млади животни и се отглеждат от доброволци и приют в Горни Богров за възрастни животни, където за 1500 кучета се грижат между четири и седем гледачи.

От ОП „Екоравновесие“ отговорят, че няма да коментират, докато не получат разрешение от Столична община. 

Снимки: Стоп кадър - Фейсбук

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм