След двудневен дебат народните представители приеха част от законопроектите за промяна на НПК. Сред приетите проекти на закон беше и този на МС, който въвежда механизъм за разследване на плавния прокурор. Законопроектът беше подкрепен от 181 народни представители, предаде БГНЕС.

Напрежение в Народното събрание заради промените в НПК

Във внесеният от Министерския съвет законопроект се посочва, че основната му цел е повишаване ефективността на наказателното производство, защита в по-голяма степен правата на пострадалите от престъпления и регламентиране на ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и подобряване на международната репутация на българската държава посредством съобразяване с препоръките на европейските партньори и мерките, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, и тяхното успешно интегриране в националния правен ред, съобразено с националното правосъзнание и правна традиция.

Зарков: Милиони българи продължават да са заложници на „гениалните трикове“ на няколко играчи

В законопроекта са възприети препоръките на различни европейски партньори, включително препоръките на Венецианската комисия от 24 октомври 2022 г., предишни становища на Венецианската комисия, както и редица революции и решения на Комитета на министрите на Съвета на Европа, както и препоръките по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия за необходимостта от въвеждане на ефективен и съобразен с действащата конституционна уредба модел за независимо разследване срещу главния прокурор и неговите заместници.

Депутатите обсъдиха промени в НПК. Какво предвиждат те?

За осигуряване провеждането на независимо разследване срещу главния прокурор или негов заместник със законопроекта се предлага в случаите, когато е налице законен повод по чл. 208 от HПK за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната колегия на Върховния касационен съд. Със законопроекта се предлага, прокурорът по разследване на престъпления, извършени от главния прокурор да ръководи досъдебното производство и да участва в съдебното производство.

Дечев: Механизмът за разследване на главния прокурор не е писан „на коляно“

Законопроектът на ДБ не НПК не мина. При първото гласуване получи подкрепата на 90 народни представители, при прегласуването - също толкова.

Законопроектът на "Възраждане" мина на първо четене. Той получи подкрепата на 156 народни представители на първо четене, а при прегласуването получи 152 гласа "за".

Въпреки дебатите промените, внесени от Бойко Рашков, също минаха на първо четене със 112 "за", а при прегласуването със 113 гласа "за".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм