Депутатите обсъждат пет законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. От Министерски съвет предлагат да се създаде механизъм за разследване на главния прокурор, според който съдия от ВКС ще може да заеме ролята на прокурор по дела срещу обвинител номер едно.

Депутатите обсъдиха промени в НПК. Какво предвиждат те?

От "Възраждане" искат въвеждане на изменения, които да доведат до по-бърз и по-обективен процес в досъдебната фаза, а "Продължаваме промяната" настояват за разширяване на правомощията на разследващите органи. Текстовете за промени в НПК скараха депутатите, а дебатите се превърнаха в размяна на реплики и лични нападки.

Промените предвиждат още да са необходими 13, вместо сегашните 17 гласа от Пленума за Висшия съдебен съвет, за да се направи предложение до президента за назначаване и освобождаване на главния прокурор.

Зарков: Милиони българи продължават да са заложници на „гениалните трикове“ на няколко играчи

Мнението на ГЕРБ за промените изрази Марин Маринов, според когото тези промени се правят конкретно за Иван Гешев, което е недопустимо.

Дебатите по същество преминаха в лични нападки след реплика на Марин Маринов, че е против предложенията и на "Продължаваме промяната" за разширяване на правомощията на разследващите органи, така че те да могат да внасят искане за освидетелстване, за разрешение за претърсване и изземване, както и да имат по-широки възможности за използване на срс-та. 

След рязмяна на реплики между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" бе обявена почивка за охлаждане на страстите и връщане към работа по същество по предложените текстовете за промени в НПК. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм