Парламентът обсъди на първо четене 5 законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. От Министерски съвет предлагат да се създаде механизъм за разследване на главния прокурор. Това ще се случва чрез съдия от наказателната колегия на ВКС, който ще бъде временно назначаван на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура.

В крайна сметка парламентът прекрати заседанието си поради липса на кворум, пише БТА. Депутатите не успяха да приключат с дискусията и да гласуват на първо четене петте законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс.  

На първо четене: Националното следствие отново става независим орган

Промените предвиждат още да са необходими 13, вместо сегашните 17 гласа от Пленума за Висшия съдебен съвет, за да се направи предложение до президента за назначаване и освобождаване на главния прокурор. Част от предлаганите промени в НПК са свързани с ангажименти, които България е поела в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Заместник-министърът на правосъдието Емил Делчев обясни, че с тези промени България ще изпълни 80 решения на Европейския съд.

Експерт по Дарик: Ако се ограничи дейността на главния прокурор, ситуацията ще се промени

Делчев уточни, че според Европейския съд няма как следовател или прокурор да разследва ефективно и независимо главния прокурор, затова се предлага в такива случаи съдия да поема тази функция за максимален срок от 2 години.

Бойко Рашков от Продължаваме промяната коментира, че са нужни радикални промени в прокуратурата и Върховния касационен съд, тъй в момента те не са независими, а са подчинени на главния прокурор.

Експерт по Дарик: Ако имаше обществен натиск за подобрение, политиците щяха да разберат

Според Бранимир Балачев от ГЕРБ обаче промените, свързани с главния прокурор са политическа поръчка.

Част от останалите предлагани промени в НПК касаят постигане на по-бърз и по-обективен наказателен процес в досъдебната фаза. От Възраждане предлагат разширяване на правото на обвиняемия да обжалва повечето прокурорски актове, а разследващите полицаи да да могат да образуват досъдебно производство.

КПКОНПИ загуби дело за 1,7 млн. лв. срещу бивш ректор

Измененията на "Продължаваме промяната" предвиждат разследващите органи да могат внасят искане за освидетелстване, за разрешение за претърсване и изземване, както и да имат по-широки възможности за използване на срс-та. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм