Националното следствие да излезе извън шапката на прокуратурата и да стане отново независим орган, реши на първо четене Народното събрание.

Според вносителите от „Възраждане“ по този начин директорът на Националната следствена служба ще може при определени случаи да стане прокурор пo разследване срещу Главния прокурор.

Експерт по Дарик: Ако се ограничи дейността на главния прокурор, ситуацията ще се промени

От „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ изразиха сериозни резерви по отношение на промените в Закона за съдебната власт и обясниха, че новите текстове не гарантират независимост на лицето, което ще разследва Главния прокурор, а освен това нарушават европейските стандарти за независимост на съда.

Мирослав Иванов от ПП коментира, че няма как да има ефективно разследване при положение, че директорът на Националната следствена служба е дясната ръка на главния прокурор.

КПКОНПИ загуби дело за 1,7 млн. лв. срещу бивш ректор

От "Възраждане" уточниха, че идеята е Националното следствие отново  да се превърне в независим орган. От ГЕРБ и ДПС подкрепиха предложението, както и Бойко Рашков от "Продължаваме промяната". Той уточни, че в момента следствието е недопустимо подчинено на прокуратурата и това трябва да се промени

Атанас Славов "От Демократична България" припомни становище на Венецианската комисия, според което следователи не могат да разследват главния прокурор, а тази роля трябва да се поеме от специален съдия.

Експерт по Дарик: Ако имаше обществен натиск за подобрение, политиците щяха да разберат

От БСП също подкрепиха новите текстове и уточниха, че отделянето на следствието като независим орган ще гарантира по-добра и по-обективна работа. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм