Служебният министър на правосъдието Крум Зарков коментира във Фейсбук проваленото поради липса на кворум в парламента гласуване на първо четене на петте законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).  

„Някои хитруват, други се страхуват, трети казват „за“, но мислят „против“, демек лъжат. Взети заедно имат мнозинство в 48-ото Народно събрание и спират приемането на закона, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор. Милиони българи продължават да са заложници на „гениалните трикове“ на няколко играчи и малодушието на подчинените им. Докога?“, написа в своя публикация Крум Зарков. 

Депутатите обсъдиха промени в НПК. Какво предвиждат те?

Два от законопроектите, които депутатите не успяха да гласуват на първо четене, са внесени от Министерския съвет, а останалите - съответно от Надежда Йорданова („Демократична България“) и група народни представители, от Костадин Костадинов („Възраждане“) и група народни представители, и от Бойко Рашков („Продължаваме Промяната“) и група народни представители.   

Част от разглежданите законопроекти за промени в НПК представляват законодателни инициативи, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост, се посочва в доклада на парламентарната комисия по правни въпроси.

На първо четене: Националното следствие отново става независим орган

С единия законопроект на служебния кабинет се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм