Държавата да осигурява безплатни учебници за всички ученици от 1 до 12 клас реши на първо четене Народното събрание. Депутатите се обединиха около решението, но не постигнаха съгласие кога точно промените да влязат в сила. От ГЕРБ настояха това да се случи поетапно, като се започне от общообразователните предмети, а безплатни учебници за специализираните предмети да бъдат осигурявани на по-късен етап и когато има осигурени средства за това.

Народното събрание реши учебниците за всички класове да бъдат безплатни. Към момента държавата осигурява учебници за учениците от 1 до 8 клас, а от БСП предлагат към тази група да се включат и всички деца до 12 клас. Веска Ненчева от левицата уточни.

На първо четене: Депутатите приеха законопроект за защита на лица, подаващи сигнали

От Български възход поискаха безплатни да бъдат и електронните учебници, а от ДПС уточниха, че въвеждането на безплатни учебници е необходима мярка, но трябва да бъдат регламентирани срокове за въвеждането на тази мярка, защото за момента в бюджета не са предвидени необходимите средства. Красимир Вълчев от ГЕРБ коментира, че проблем може да има с профилираните предмети, за които са необходими специализирани учебници.

НС забрани превъзлагането на обществени поръчки по т.нар. инхаус процедури

От ГЕРБ предлагат промените да влязат в сила от учебната 2024-2025 година, защото според тях Министерството на образованието няма да се справи с осигиуряването на безплатни учебници за 8-12 клас още от следващата година. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм