Депутатите приеха промени в Закона за обществените поръчки, с които се премахва възможността „In house” поръчките да се прехвърлят на подизпълнители без конкурси. В момента законодателството позволява държавата да възлага пряко поръчки за доставки, услуги и строителство на държавни компании, а те от своя страна да прехвърлят изпълението на проектите на подизпълнители по избор.

Процедури, хватки и времеви рамки: Какво следва след отхвърлянето на проектокабинет “Габровски”

Приетите на първо четене промени слагат край на тази практика като изрично забраняват изпълнителите по “in house” поръчки да превъзлагат предмета на договора или части от него на други лица. 

Според Петър Петров от "Възраждане" най-много кражби на пари от държавния бюджет се извършват именно с обществените поръчки.

Президентът наложи вето върху промените в Изборния кодекс

За да станат окончателни промените в Закона за обществените поръчки трябва да бъдат приети и на второ четене, а преди това депутатите ще имат право да внесат промени в така предложения законопроект. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм